Hlavní obsah

USA chtějí rezoluci k Iráku do týdne

CNN, Jiří Roškot, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Spojené státy chtějí asi do týdne předložit návrh rezoluce k Iráku Radě bezpečnosti OSN. Podle čtvrtečního vyjádření ministra zahraničí Colina Powella by měl být britsko-americký návrh dán na stůl "v blízké budoucnosti".

Článek

Oznámil to na tiskové konferenci s šéfem NATO George Robertsonem ve Washingtonu.

Mluvčí Bílého domu Ari Fleischer už předtím ve středu naznačil, že dokument bude předložen "tento, nebo příští týden" a britský velvyslanec v OSN Jeremy Greenstock hovořil o "několika příštích pracovních dnech".

Bagdád opět slibuje spolupráci

Obrysy rezoluce se objevily ve středu na závěr dvoudenní veřejné debaty Rady bezpečnosti o irácké krizi, během níž většina z 60 přednesených projevů podpořila prohloubení zbrojních inspekcí.

Irácký velvyslanec Mohammed Aldúrí v rozpravě tvrdil, že "Irák je rozhodnut spolupracovat, jak pokud jde o podstatu i proces odzbrojení, s cílem vyvrátit všechna obvinění, že Irák má zbraně hromadného ničení".

Upozornil, že "to, co se od Iráku požaduje není, aby předal zbraně hromadného ničení. Irák má předat dokumenty a důkazy, že tyto zbraně nemá, a to dělá," řekl Aldúrí.

Ivanov: nátlak na inspektory

Ivanov v Moskvě při setkání s indickým protějškem Jašvantem Sinhem řekl, že hovořit o nové rezoluci je předčasné, protože její návrh není znám. V rozhovoru pro italský deník Corriere della Sera však pohrozil vetem, "pokud by (rezoluce) měla sloužit k získání povolení užít síly, tak by podle nás byla škodlivá".

Ivanov sice dodal, že veto je až krajním variantou, ale Moskva si je zjevně vědoma, že USA mají zájem na co nejširší podpoře invazi. Není proto vyloučeno, že se Rusko nyní pokouší získat od Washingtonu jisté výhody podobně jako Turecko, které si chce nechat tučně zaplatit poskytnutí svého území dalším americkým silám proti Iráku.

Ivanov s odvoláním na blíže neurčené zdroje rovněž vyslovil podezření, že na inspektory OSN v Iráku je vyvíjen nátlak. Jeho cílem má údajně být, aby buď odešli jako v roce 1998, kdy Bagdád odmítl spolupracovat, nebo aby sestavili "takové hodnocení, které by se dalo použít jako záminka pro silovou akci proti Iráku," řekl ministr podle agentury RIA-Novosti.

Co má být v dokumentu

- konstatování, že Irák je ve "věcném rozporu" se svými závazky zcela odstranit zbraně hromadného ničení

- dávat Iráku ultimátum ke splnění přesně vypočtených požadavků v krátké době

- postavit členy RB před rozhodnutí schválit vojenskou akci, nebo další inspekce, pokud ovšem Irák začne dobrovolně odzbrojovat

- USA a Británie budou požadovat rozhodnutí RB do dvou až tří týdnů

Washington a zejména Londýn potřebují, aby ostatní stálí členové Rady - Rusko Francie a Čína - alespoň nevetovaly jejich návrh rezoluce, k jejímuž schválení je třeba nejméně devíti z 15 členů RB.

Reklama

Výběr článků

Načítám