Hlavní obsah

Legendární letadlovou loď USS Enterprise po 51 letech vyřadili ze služby

– Norfolk • Aktualizováno
Novinky, Vojtěch Pospíšil

Legendární loď USS Enteprise, která byla první letadlovou lodí s jaderným pohonem, vyřadili v sobotu po slavnostní ceremonii z aktivní služby. Svoji pozoruhodnou kariéru tak plavidlo americké armády ukončilo po dlouhých 51 letech.

BEZ KOMENTÁŘE: USS Enterprise vede formaci bojových lodí

 
Článek

Rozloučení s USS Enterprise proběhlo v jejím domovském přístavu v Norfolku ve Virginii. Přihlíželo mu několik tisíc bývalých členů posádky a jejich rodin. Loď teď čeká sešrotování, ale slavné jméno bude žít dál. Armáda jím totiž chce pojmenovat některé z nových plavidel. "Je to úžasné jméno pro loď. Rozhodně lepší, než když jsou pojmenovány po politicích," řekl ABC News Larry Kosnopfal, jeden z členů původní posádky.

USS Enterprise (CVN-65) byla uvedena do služby v roce 1961 jako první letadlová loď s jaderným pohonem a jako druhé válečné plavidlo s tímto pohonem vůbec. S délkou 342 metrů byla nejdelší válečnou lodí světa.

Foto: Profimedia.cz

Rozloučení s USS Enterprise přihlížely tisíce lidí

Původně měla být Enteprise první lodí z třídy celkem šesti plavidel, ale náklady na výrobu se ukázaly jako příliš vysoké, a projekt tak byl po dokončení první lodi zastaven. Její posádku tvořilo téměř pět tisíc lidí, polovina z toho zajišťovala obsluhu lodi.

Zúčastnila se válek i filmového natáčení

Během své kariéry se loď zúčastnila několika významných konfliktů. Jedno z jejích prvních nasazení bylo během kubánské raketové krize, sloužila i ve válce ve Vietnamu a také během války v Iráku.

Enterprise si zahrála i ve filmu. Na její palubě se natáčely scény z filmu Top Gun, ve kterém zazářil Tom Cruise. Po legendární letadlové lodi byla také pravděpodobně pojmenována vesmírná loď ve slavném seriálu Star Trek.

Široká rodina Enterprise

USS Enterprise CVN-65, přezdívaná jako Big E, byla v pořadí osmou válečnou lodí nesoucí jméno Enterprise. První z nich byla původně britská šalupa jménem George, kterou Američané zadrželi v 70. letech 18. století. Šestou lodí Enterprise byl motorový člun nesoucí označení SP-790, který byl využit za první světové války.

První letadlovou lodí, která nesla jméno USS Enterprise, byla 247 metrů dlouhá CV-6, jež sloužila mezi lety 1938 - 1947. Patřila k nejslavnějším mateřským lodím druhé světové války. Piloti letadel na ní umístěných pomohli rozhodnout klíčové bitvy v Pacifiku. Bojovala u Midway, u Šalamounových ostrovů a u Okinawy.

Jaké státy vlastní letadlové lodě
USA: 11 ve službě; 3 ve stavbě.
Rusko: 1, Admirál Kuzněcov.
Británie: 1, vrtulníkový nosič HMS Illustrious; 2 letadlové lodi ve stavbě.
Čína: 1, Liao-ning.
Francie: 1, Charles de Gaulle.
Indie: 1, Viraat (dříve britský HMS Hermes); další nosič pod názvem Vikramaditya (dříve Admirál Gorškov) má dodat Rusko. Třetí ve stavbě.
Itálie: 2, Giuseppe Garibaldi a Cavour
Španělsko: 1, Principe De Asturias
Thajsko: 1, HTMS Chakri Naruebet
Zdroj: Právo,Jane´s Fighting Ships

USS Enterprise (CVN-65)

Uvedena do služby: 25. 11. 1961

Délka: 342,29 metrů

Výtlak za plného stavu: 89 600 tun

Rychlost: více než 30 uzlů (55 km/h)

Počet letadel: až 85

Reklama

Související témata:

Související články

Írán hrozí USA kvůli letadlové lodi

Šéf íránské armády generál Ataolláh Sálihí v úterý varoval USA, aby do Perského zálivu znovu neposílaly letadlovou loď, kterou odtamtud nedávno stáhly. Neuvedl...

Výběr článků

Načítám