Hlavní obsah

Tuniský časopis učí děti vyrábět Molotovovy koktejly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tunis

Vedení oblíbeného tuniského dětského časopisu se bude zodpovídat před soudem za článek, v němž se dětem dostalo přesného popisu k výrobě zápalné bomby. Ministerstvo pro záležitosti žen a rodiny došlo k závěru, že článek podněcuje děti k násilí a terorismu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Časopis Kaus kuzah (Duha) v zářijovém čísle poskytl v rubrice Poznání návod k výrobě Molotovova koktejlu a historii jeho vzniku. Název vymysleli finští vojáci během zimní války se Sovětským svazem (1939-1940). Vjačeslav Molotov byl jeho ministrem zahraničí.

Časopis se s úspěchem v Tunisku prodává deset let a je zaměřen na děti od pěti do 15 let. Tunisko sice po loňských nepokojích vyměnilo prezidenta i vládu, ale dodnes se potýká s nepokoji, při nichž často zápalné lahve létají vzduchem.

Při zářijových muslimských protestech proti americkému filmu Nevinnost muslimů zpustošilo několik tisíc demonstrantů americké velvyslanectví v Tunisu a zapálilo budovu i americkou vlajku. Molotovovy koktejly byly použity při protestech proti tomuto filmu i v dalších muslimských zemích.

Tuniské ministerstvo pro záležitosti žen a rodiny oznámilo, že podá návrh na zahájení soudního řízení proti redakci dětského časopisu kvůli nabádání k násilí a terorismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám