Hlavní obsah

Na konci května se kvůli krizi uskuteční mimořádný summit Evropské unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy svolává podle úterního sdělení agentury Reuters mimořádný summit Evropské unie. Uskutečnit by se měl 23. května. Řešit se na něm budou hlavně otázky podpory ekonomického růstu v Evropě, kterou sužují dopady hospodářské krize.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Předseda Evropské rady Hermann van Rompuy v Berlíně

Článek

O tom, že ještě před dlouho plánovaným summitem na konci června by se mohlo konat nějaké "přípravné" setkání unijních lídrů, se v Bruselu a v jeho kuloárech už nějakou dobu hovořilo.

Mnoho zemí Evropské unie je nuceno kvůli dluhové krizi přistupovat k často velmi nepopulárním a tvrdým rozpočtovým škrtům a k úsporným reformám. Z řady zemí se přitom stále častěji ozývá volání, aby se EU nesoustředila jen na škrty, ale zároveň přišla s prorůstovými opatřeními na pomoc ekonomice.

Prorůstová opatření

Eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn zdůraznil, že unie musí najít rovnováhu mezi posílením růstu a konsolidací veřejných financí. Podle něj je chybou stavět tyto dvě věci proti sobě: "V současné ekonomické situaci malého růstu a vysokého zadlužení není jiná volba - musíme obé provádět souběžně."

Šéf Evropské komise José Barroso podotkl: "Ačkoli návrat k růstu bude nějakou dobu trvat, můžeme čekat obrat na konci roku, pokud budou nyní učiněna dobrá rozhodnutí."

Právě podpora růstu je jednou z klíčových věcí, které chce v evropské politice prosazovat vítěz francouzských prezidentských voleb François Hollande. Od něj během předvolební kampaně zaznívalo dokonce i to, že by chtěl otevřít nedávno podepsaný nový pakt rozpočtové kázně, který nyní postupně členské země ratifikují. Jako jediné se k němu odmítly přidat Británie s Českem. Německá kancléřka Anglela Merkelová jeho snahu odmítla. [celá zpráva]

Otázkou je taky vývoj v Řecku, kde se po volbách zkomplikovala situace. Vítězné strany odmítají škrty požadované výměnou za další úvěry.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám