Hlavní obsah

Slovenští Romové hromadně odlétají do Kanady

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Údajně až dvě stě Romů z obce Smižany odletělo v uplynulých dnech do Kanady. Úřady zatím evidují jedenáct rodin, které opustily Slovensko. Starosta obce Michala Kotrady řekl, že z evidence obyvatel se zatím nikdo neodhlásil. Smižany mají 8600 obyvatel, z nichž čtvrtinu tvoří Romové. Většina z nich žije v místní osadě.

Článek

„Odchod do zahraničí je zřejmě důsledek vysoké nezaměstnanosti. Stát by měl vytvářet takové podmínky, aby lidé nemuseli opouštět své domovy. Není to dobrá vizitka pro naši republiku,“ cituje starostu deník Sme.

Ředitelka místní školy Jana Vozárová potvrdila, že pro jedenáct dětí vydala povolení k pokračování školy v Kanadě a pro tři do Velké Británie.

Marek (29) a Jarmila (25) mají čtyři děti a žijí v osadě. Jsou bez práce a jejich příjem je 286 eur (asi 7200 Kč) měsíčně. „Jsem vyučený malíř pokojů. Do práce mně nechtějí, protože jsem Rom,“ uvedl Marek. Přiznávají, že by rádi odjeli do zahraničí, ale nemají peníze na cestu. „Odjíždějí hlavně ti, kteří mají v zahraničí příbuzné. Oni jim pošlou peníze na cestu, v zahraničí mají kde bydlet a hledají si práci. Pokud si práci neseženou, dostanou takovou podporu, že z toho bez problémů vyžijí. Tam se na vás nikdo nedívá jako na Cikána. Tady se nedá žít,“ dodal Marek.

Po hromadném odchodu českých Romů obnovila Kanada pro Českou republiku vízovou povinnost. Slovensko má zatím s Kanadou bezvízový styk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám