Hlavní obsah

V Sofii vypukly nové protiromské demonstrace, volají po trestu smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofia
Aktualizováno

V bulharském hlavním městě Sofii se v sobotu odpoledne sešla další protiromská demonstrace. Stoupenci bulharských extrémně pravicových uskupení na ni demonstrovali proti "beztrestnosti Romů" a volali po přísnějších trestech.

Foto: Stoyan Nenov , Reuters

Na sobotní protiromské akci v Sofii demonstrovali hlavně mladí Bulhaři.

Článek

Kvůli etnickému napětí v zemi se na popud prezidenta Georgiho Parvanova sešla bezpečnostní rada státu, která má jednat o způsobech, jak toto napětí zmírnit. Jednání se koná v úřadu prezidenta republiky.

Právě nedaleko něj stoupenci bulharské radikální strany Útok demonstrovali proti údajné beztrestnosti Romů a požadovali účinnější opatření proti tomu, co nazývají romskou kriminalitou, a to včetně trestu smrti.

Protestu se zúčastnily stovky lidí. Stoupenci dalšího extremistickho uskupení Vnitřní makedonské revoluční organizace (VMRO) před budovu bulharského parlamentu sbírali podpisy k petici za větší účast státu při řešení napětí s Romy a kritizovali nečinnost úřadů při řešení "kriminality Romů".

Protesty rozpoutala dopravní nehoda

Protiromské protesty v Bulharsku rozpoutala před týdnem dopravní nehoda, při níž Romové v jihobulharském městečku Katunica přejeli bulharského chlapce. Podnítila je ale i kritika toho, že se romská kriminalita údajně netrestá.

Od minulého víkendu se pak každý večer konaly v Sofii a dalších velkých bulharských městech protiromské demonstrace svolávané většinou po internetu, zprvu značně bouřlivé. Skupiny pravicových radikálů a fotbalových výtržníků je pak využívaly k potyčkám s policií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám