Hlavní obsah

Libye chce rychlejší odblokování kont, předala OSN návrh rezoluce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libye si stěžuje na pomalé uvolňování prostředků zmrazených během občanské války. Pracovníci libyjské centrální banky před zahájením konference arabských ministrů financí v katarské metropoli Dauhá uvedli, že rychlost odblokování kont svrženého vůdce Muammara Kaddáfího neodpovídá potřebám země.

Článek

Podle libyjských finančníků je na účtech asi 170 miliard dolarů (tři bilióny korun). "Cítíme silnou potřebu uvolnění těchto peněz, které patří této zemi. Rozhodnutí už padlo, ale realizace je pomalá," řekl agentuře Reuters mluvčí libyjské centrální banky Abdalláh Saúdí.

Podle diplomatů v OSN Libye ve čtvrtek předala členům Rady bezpečnosti návrh rezoluce, která konta uvolní. Londýn doufá, že hlasování se uskuteční ještě tento týden.

Rezoluce předpokládá zřízení stálé mise OSN v Libyi, uvolňuje konta dvou velkých libyjských ropných firem a ruší zákaz provozu libyjských aerolinií. Podle diplomatů oslovených agenturou AP se na přípravě rezoluce podílela Francie, Rusko a Čína s jejím textem souhlasí.

Bezletová zóna nadále přetrvá

Rezoluce povoluje novým libyjským úřadům nákup zbraní "výhradně za účelem zajištění bezpečnosti". Lehké zbraně mají být povoleny k ochraně pracovníků OSN a humanitárního a diplomatického personálu. Bezletová zóna, kterou západní státy vyhlásily nad Libyí v březnu, odvolána nebude, její status bude ale průběžně prověřován. Zákaz vzletů, vztahující se na letadla registrovaná v Libyi nebo provozovaná libyjskými firmami či jednotlivci, bude odvolán.

Rezoluce ruší zablokování dvou velkých ropných společností a umožňuje normální fungování libyjské centrální banky. Zmrazení aktiv ostatních bank ponechává v platnosti až do rozhodnutí sankčního výboru OSN. V platnosti rezoluce ponechává zmrazení majetku Muammara Kaddáfího, jeho rodiny a nejbližších spolupracovníků, jakož i zákaz jejich cest do zahraničí.

Stálá mise OSN v Libyi, jejíž součástí nebudou mírové ani policejní síly, dostane prozatím tříměsíční mandát. Úkolem týmu, jehož členy bude 200 lidí, má být pomoc při ochraně lidských práv v Libyi.

Reklama

Výběr článků

Načítám