Hlavní obsah

V Afghánistánu nalezli mrtvoly dvou pohřešovaných Němců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Afghánistánu byly nalezeny mrtvoly dvou Němců, kteří se ztratili před více než dvěma týdny. Podle předběžných informací je někdo zastřelil. Informovaly o tom afghánské úřady, které vinu připisují místním nomádům. Již dříve se mluvilo o tom, že se dvojice stala obětí únosu. Německé úřady uvedly, že o nálezu těl vědí, nemohou ale zatím smrt svých občanů potvrdit.

Foto: Profimedia.cz

Afghánistán. Ilustrační foto

Článek

Těla našli v horách severně od metropole Kábulu afghánští venkované. Byla ukryta ve dvou pytlích pod velkým kamenem, sdělila mluvčí vlády afghánské provincie Parván. Němci, kteří se v Afghánistánu účastnili rozvojové pomoci, si do hor údajně vyjeli na výlet. O svém cíli předem nikoho neinformovali.

Zmizení Němců oznámil jejich řidič v pátek 19. srpna. Dvojice ho i s automobilem zanechala na úpatí hory v blízkosti průsmyku Salang, hlavní komunikace spojující Kábul se severem země, a už se nevrátila.

"Těla byla objevena dnes. Vypadá to, že oběti byly usmrceny střelnými ranami," řekl Abdul Basir Salandži, guvernér provincie Parván, agentuře Reuters. Podle něj mrtvoly ležely asi čtyři kilometry od jižního konce průsmyku, v pouštní oblasti často navštěvované kočovnými Kúšíi. Panuje podezření, že právě Kúšíové jsou do zabití Němců zapleteni.

Němci zatím totožnost nepotvrdili

V oblasti údajně nepůsobí žádní ozbrojenci z extremistického hnutí Tálibán ani jiní islamističtí povstalci.

Mluvčí německého ministerstva zahraničí Andreas Peschke konstatoval, že jeho úřad byl o nálezu těl zpraven, zatím ale nemůže zabití Němců potvrdit či poskytnout podrobnější údaje.

Únosy cizinců povstaleckými ozbrojenci nebo i běžnými zločinci jsou v Afghánistánu relativně časté. Ve většině případů jsou podle diplomatických zdrojů i odborníků oběti únosů propuštěny výměnou za vysoké výkupné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám