Hlavní obsah

Papežův projev v Madridu překazil silný vítr, odfoukl mu čepici

Novinky, Tereza Seidlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Nepříznivé počasí narušilo v sobotu večer projev papeže Benedikta XVI. během jeho návštěvy Madridu. Vítr byl dokonce tak silný, že mu smetl pileolus (tedy kulatou hedvábnou čepičku) z hlavy a jeho proslov se musel na dvacet minut přerušit. Uvedla to agentura Reuters. Stalo se to v prostorách letiště s příznačným názvem “Cuatro Vientos“, tedy v překladu “Čtyři větry“, během oslav Mezinárodního dne mládeže.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Papež musel přerušit projev v Madridu kvůli silnému větruVideo: Reuters

 
Článek

Silnému větru a dešti musel odolávat asi dvoumilionový dav přihlížejících i papež sám. Ani jednu stranu ale špatné počasí neodradilo. Poutníci setrvávali na místě pod deštníky a čekali na papežova další slova.

"Bylo to úžasné. Byla jsem uvnitř pod střechou, ale mnoho lidí čekalo venku, a já si říkala, že jsou vážně skvělí. Přála jsem si, abych mohla být tam venku pod deštěm s nimi, protože si to neuvěřitelně užívali,“ řekla agentuře Reuters přihlížející z Německa Catherina.

Po dvaceti minutách se vrátil

"Děkuji vám za tohle štěstí, vzdor a za vaši sílu, která je větší než déšť. Děkuji,“ ocenil neoblomný dav Benedikt XVI., poté co se po dvacetiminutové pauze vrátil k mikrofonu. Během následujícího proslovu pak vyzval k respektování božího daru života.

Shromáždění mladých na předměstí Madridu se konalo v den, kdy gay aktivisté uspořádali v centru města protest na obhajobu homosexuálních svazků. Třetí den papežovy návštěvy Španělska tak silně poznamenaly mnohdy násilné demonstrace za práva gayů.

Registrované partnerství, které bylo ve Španělsku uzákoněno v roce 2005, vyvolává v zemi neustále velké napětí mezi tamní socialistickou vládou a silnou římsko-katolickou církví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám