Hlavní obsah

V Česku a ve světě se slavil příchod Nového roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tradičními ohňostroji a rachejtlemi slavili Češi po půlnoci příchod roku 2011. Mnohá města však od pořádání velkolepých světelných efektů upustila kvůli ekonomickým úsporám. Nový rok 2011 přivítali také obyvatelé Nového Zélandu, Austrálie a asijských zemí včetně Japonska a Číny. Následovala Asie a Evropa s Afrikou a pak na západní polokouli jako první Brazílie.

Článek

V Praze bylo kvůli silvestrovským oslavám od 16. hodiny uzavřeno pro automobily Václavské náměstí. V horní části náměstí zdravotníkům pomáhal speciální kamión Golem, připraveni byli i hasiči.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ohňostroj v Praze

Foto: Vladimír Michna, Novinky

Silvestrovský ohňostroj nad Prahou

„Na Staroměstském náměstí pomůže záchranářům speciální stan,“ řekla Novinkám mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová. Doplnila, že v celém městě bylo připraveno pomoci 120 pracovníků záchranné služby, standardní počty byly posíleny o 11 posádek.

Ostravané mohli první silvestrovský ohňostroj pozorovat už ve 21 hodin před radnicí v Ostravě-Bartovicích. Dorazilo sem několik stovek lidí. O půlnoci se další ohňostroj rozzářil také nad Slezskoostravským hradem.

Foto: Aleš Honus, Právo

Lidé pozorují silvestrovský ohňostroj, který se rozzářil už ve 21 hodin v Ostravě-Radvanicích.

Nejočekávanější je ovšem tradiční světelná a hudební show, která se uskuteční až v sobotu 1. ledna od 18 hodin na kruhovém objezdu v Ostravě-Hrabůvce. Vítání Nového roku velkolepým ohňostrojem se zde každoročně účastní tisíce lidí.

Foto: ČTK

Vítání Nového roku v ostravě

Dva milióny lidí se vyrojily na slavné, téměř pět kilometrů dlouhé pláži Copacabana v brazilském Riu de Janeiro. V městě spojovaném s ryčnými oslavami v pestrých barvách vládla ovšem u oblečení místních obyvatel dle tradice bílá. Na rozloučenou se starým rokem se použilo na 25 tun zábavní pyrotechniky. Noc provázely také světelné efekty doprovázené mimo jiné klasickou hudbou Ludwiga van Beethowena ovšem doplněnou rytmy samby.

Foto: ČTK

Drážďany přivítaly v noci na 1. ledna příchod nového roku ohňostrojem.

Nejméně 100 000 lidí včetně mnoha turistů oslavovalo v noci příchod Nového roku na pařížské třídě Champs-Elysées. Za nezvykle mrazivého počasí neztráceli ale dobrou náladu a s úderem půlnoci jásali a objímali se. Navzdory úřednímu zákazu nošení skleněných lahví a sklenic mezi lidi, řada jich vesele upíjela z lahví šampaňské nebo tvrdý alkohol. Oslavy se zatím obešly bez incidentů. Podobně jako v minulých letech neohlušoval francouzskou metropoli rachot zábavní pyrotechniky, která je rovněž zakázaná.

Historické centrum Vídně zaplavilo kolem 700 000 lidí, kteří slavili za rachotu dělbuchů a jiskření světlic. Dle odhadů 50 000 osob vítalo Nový rok na madridském náměstí Puerta del Sol, kde dle tradice při odpočítávání posledních 12 úderů zvonu v rozmezí vteřin před půlnocí řada z nich polykala po jedné bobuli vína.

V tradičních letoviscích ve Španělsku, Itálii a Řecku ležících u Středozemního moře zaplnili zejména mladí lidé diskotéky, aby tančili většinou až do ranního rozbřesku.

Na Kiritimati se zahajovalo

Jako první se rozloučili se starým rokem 2010 obyvatelé tichomořského atolu Kiritimati, kde půlnoc nastala v 11:00 SEČ. Jako poslední na světě Nový rok o 24 hodin později přivítají obyvatelé Havaje.

Foto: Reuters

Novoroční ohňostroj v Tchaj-peji

Od Nového Zélandu po Ameriku se výjevy zejména v ulicích měst podobají. Milióny lidí se veselily s přáteli, s úderem půlnoci si připíjejí a vzájemně přály.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Děti v Honkongu slaví příchod nového roku

K letošním oslavám se poprvé oficiálně připojilo i vietnamské hlavní město Hanoj. V minulosti úřady podporovaly jen oficiální oslavy příchodu nového lunárního roku. Zákaz ohňostrojů a světelných rejů naopak i letos dál platí v Barmě. Vládnoucí vojenská junta v opačném případě hrozí vážným postihem.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Silvestrovská oslava v Honkongu

Možná největší veřejná oslava se očekávala v New Yorku. Jenom k náměstí Times Square měl dorazit milión lidí.

Foto: Bazuki Muhammad, Reuters

Ohňostroj v Kuala Lumpuru

Na Filipínách v uplynulých dnech petardy zranily nejméně 245 lidí a filipínský ministr zdravotnictví vyzval při dnešních oslavách k opatrnosti. Mnoho Filipínců se pod vlivem čínské kulturní tradice domnívá, že hlučné oslavy odvrátí zlo a neštěstí. Během Silvestra odpalují petardy, jejichž síla je někdy srovnatelná s náložemi dynamitu.

Foto: Reuters

Novoroční ohňostroj v Tchaj-peji

Estonsko přechází na euro

Historické oslavy pořádá Estonsko, které úderem půlnoci jako první postsovětský stát přejde na společnou evropskou měnu euro.

Jako poslední budou slavit obyvatelé Havaje včetně amerického prezidenta Baracka Obamy, který na ostrově tradičně tráví svoji novoroční dovolenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám