Hlavní obsah

Největší znečišťovatelé podporují kodaňskou dohodu o klimatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Na 110 států, včetně největších znečišťovatelů ovzduší Číny a USA, podporuje nezávaznou kodaňskou dohodu o boji proti klimatickým změnám. OSN zveřejnila ve středu oficiální seznam zemí, které za dohodou stojí.

Článek

Seznam vydal sekretariát OSN pro změny klimatu tři měsíce po schválení dokumentu na ekologickém summitu v Kodani. Má rozptýlit nejistotu ohledně podpory dohody.

Právně nezávazná dohoda požaduje, aby růst teploty na planetě nepřekročil dva stupně Celsia v porovnání s předindustriální érou, tedy aby se udržel pod 1,3 stupně Celsia v porovnání se současností. Nestanovuje ale konkrétní závazky jednotlivých států nutné k dosažení tohoto cíle. [celá zpráva]

Prosincová kodaňská vrcholná schůzka je všeobecně považována za neúspěšnou vzhledem k tomu, že se jejím účastníkům nepodařilo uzavřít závaznou dohodu, která by nahradila Kjótský protokol o snižování emisí skleníkových plynů po jeho vypršení v roce 2012. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám