Hlavní obsah

Piráti unesli norský tanker, míří do somálských vod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Piráti unesli nedaleko afrického ostrova Madagaskaru tanker plující pod vlajkou Marshallových ostrovů. Informovala o tom v pátek agentura Reuters s odvoláním na norskou společnost Brovigtank, která je vlastníkem uneseného plavidla. Piráti údajně míří do somálských vod.

Foto: Susana Vera, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Plavidlo UBT Ocean s 21 lidmi na palubě přepravuje topný olej ze Spojených arabských emirátů do Tanzanie, řekl  výkonný šéf norské firmy Svenn Pedersen. Firma s lodí ztratila kontakt dnes večer.

"Je to poměrně malá loď o zhruba 9000 tunách vlastní hmotnosti a je dlouhá asi 120 metrů," řekl Pedersen. Národnost členů posádky odmítl upřesnit, jde však vesměs o Asiaty.

Ozbrojení piráti ze Somálska a dalších zemí kolem Adenského zálivu mají na svědomí víc než polovinu všech pirátských útoků na světě. Jejich počet loni vzrostl o 40 procent na zhruba čtyři stovky. Ozbrojenci obvykle za unesené lodě požadují několikamiliónové výkupné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám