Hlavní obsah

Prasečí chřipka si vyžádala skoro patnáct set obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Světová zdravotnická organizace (WHO) v úterý zveřejnila aktuální počty obětí viru prasečí chřipky pandemic A(H1N1). Mrtvých je 1462, nakažených 177 457 ve 170 zemích světa. Z týden přibylo 308 mrtvých a 15 077 nakažených.

Foto: Gerardo Garcia , Reuters

Generální ředitelka WHO Margaret Chanová

Článek

"Zdá se, že pandemický virus dosáhl vrcholu a nyní počet onemocnění na jižní polokouli klesá," řekla novinářům mluvčí WHO. Situace se zlepšuje v Argentině, Chile, Austrálii a na Novém Zélandu.

Naopak asijské země Thajsko, Indie a Vietnam nyní čelí aktivnímu šíření nemoci. V Indii počet obětí vzrostl na deset poté, co zemřely dvě dívky ve věku sedm a 13 let a 63leté žena. Ve městě Puna, odkud pochází 13letá oběť, leží v kritickém stavu šest nakažených. Celkem se v Indii nakazilo osm set lidí, proto byly dočasně uzavřeny školy v postižených oblastech subkontinentu. V Dillí registrují 228 případů.

WHO znovu upřesnila, že tyto údaje jsou nižší než skutečný stav, protože nejvíce postižené země nevyhotovují systematickou statistiku nemocných. Povinně se organizaci hlásí pouze smrtelné případy a první případy onemocnění.

ČR hlásí 182 případy, žádný smrtelný

V České republice bylo do pondělí podle ministerstva zdravotnictví registrováno 182 případů prasečí chřipky. Průběh všech onemocnění je lehký, nikdo nezemřel. Infekci si pacienti dovezli ze zemí s vyšším výskytem chřipky, tedy z USA, Británie, Španělska, Řecka, Malty a Francie. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám