Hlavní obsah

Okolí Tokia zasáhlo silné zemětřesení

Novinky, ČTK, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Zemětřesení o síle 6,9 stupně Richterovy škály v neděli zasáhlo oblast u japonského Tokia. Oznámila to agentura AP. Podle americké společnosti Geological Survey otřesy dosáhly síly až 7,1 stupně.

Článek

Japonská meteorologická agentura oznámila, že otřesy půdy v hlavním městě Japonska dosáhly 6,9 stupně Richterovy stupnice, uvedla AP. V domácnostech se kolem osmé hodiny večer místního času silně rozechvěly stěny a nábytek, železniční správa zastavila na chvíli některé rychlovlaky.

Zatím nejsou k dispozici podrobnosti o škodách či zraněných. Podle meteorologické agentury kvůli zemětřesení s epicentrem u souostroví Izu, vzdáleném asi 300 kilometrů na jihozápad od Tokia, nehrozí riziko vzniku vlny tsunami. 

Epicentrum se údajně nachází asi 340 metrů pod mořským dnem v dostatečně bezpečné vzdálenosti od východojaponského pobřeží. 

Japonce zemětřesení nepřekvapují

Japonsko patří k zemím s nejvyšším stupněm nebezpečí vzniku zemětřesení na světě, v oblasti dochází k více než dvaceti procentům zemětřesení na světě o síle přesahující šest stupňů Richterovy škály. 

Před pěti lety otřásly v oblasti města Niigata na severu země záchvěvy o síle 6,8 stupně a vyžádaly si 65 obětí, další tři tisíce obyvatel byly zraněny.

Nejničivější zemětřesení v poslední době zasáhlo Japonsko v roce 1995 v oblasti města Kobe o síle 7,3 stupně. Zahynulo při něm na 6 400 osob, připomněla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám