Hlavní obsah

Kim povolil první severokorejský fast food

Právo, pur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severokorejci konečně mají možnost poznat nepoznané, jak vypadá západní styl rychlého občerstvení. Ale s jednou výjimkou: nesmějí žádat hamburgera. Toto slovo se totiž na jídelníčku první fast-food jídelny, která právě otevřela v Pchjongjangu, neobjevuje. Snad až příliš připomíná „imperialistický vliv“, který Kimův režim horlivě potírá.

Článek

Zákazníci si místo toho mohou objednat nápadně podobné „mleté maso s chlebem“ – konkrétně se dvěma plátky pečiva – jakýmsi sendvičem. Nabízí se také oplatky nebo pivo, brzo to mají být i croissanty a hotdogy – opět ale pod domácím jménem.

O nové restauraci informoval severokorejský list Čoson sinbo, vycházející v Japonsku. Otevřít ji pomohla jedna singapurská společnost, která také vyškolila personál a dodala interiér, který v mnohém připomíná typ běžný na Západě.

Aby snad nedošlo na spor o autorská práva, místní tisk podle jihokorejské agentury Jonhap přidal zprávu, podle níž burgry vynalezl sám Kim Čong-il. Stalo se tak v roce 2000 v rámci kampaně za „kvalitní“ jídlo univerzitních studentů.

Kim (67), který podle svědků rád holduje dobrému jídlu a pití, už na jaře povolil otevřít první italskou restauraci v Pchjongjangu s pizzou na jídelníčku. Problémem jsou ceny: běžní Severokorejci, trpící nedostatkem potravin, na ně nedosáhnou.

„Mleté maso s chlebem“ přijde v přepočtu na 1,70 dolaru, což je pro Severokorejce více než polovina denní mzdy.

Kim nejspíš teď ale drží dietu. Loni v srpnu podle všeho utrpěl mrtvici a některé zdroje spekulují, že trpí rakovinou slinivky. Agentura AFP ve čtvrtek s odvoláním na jednoho jihokorejského aktivistu také napsala, že kvůli své cukrovce podstupuje dvakrát týdně dialýzu ledvin.

Reklama

Výběr článků

Načítám