Hlavní obsah

Drogové kartely v Mexiku zabijí denně průměrně přes 20 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od začátku ledna bylo v Mexiku v souvislosti s obchodem s drogami zavražděno kolem 4300 lidí. To je rekordní nárůst oproti minulému roku, kdy bylo ve stejném období zabito 2650 osob. V noci ze soboty na neděli o tom s odvoláním na mexický tisk informovala agentura AFP.

Foto: Reuters

Jeden z posledních úlovků mexické policie, která vede s narkomafiemi krvavou válku.

Článek

V červenci si prý navíc válka mezi drogovými kartely bojujícími v oblasti Mexického zálivu o nadvládu nad obchodem s narkotiky vyžádala 854 mrtvých, což je zatím nejvyšší počet obětí od konce roku 2006. Tehdy se moci chopila současná vláda prezidenta Felipa Calderóna, který do boje proti drogovým kartelům nasadil i armádu.

Calderón od svého nástupu do funkce rozmístil kvůli boji s drogovými gangy po celé zemi 36 000 policistů a příslušníků armádních jednotek. Řádění narkomafie se mu ale zatím nepodařilo výrazně oslabit a během Calderónovy vlády přišlo v Mexiku v souvislosti s drogovým násilím o život téměř 13 000 lidí.

Jen od začátku loňského roku bylo v Mexiku zavražděno 17 novinářů, což ze země navíc dělá jednu z nejnebezpečnějších zemí pro toto povolání na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám