Hlavní obsah

USA škrtají v rozpočtu na protiraketovou obranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy v rozpočtu na příští rok sníží výdaje na programy zajišťované protiraketovou agenturou MDA. Oznámil to v pondělí ministr obrany Robert Gates, který uvedl, že v případě MDA plánuje škrt 1,4 miliardy dolarů. V rozpočtu na letošní rok bylo na protiraketovou obranu celkem vyčleněno 10,2 miliardy dolarů. Zároveň uvedl, že bude pokračovat financování vývoje a výzkumu protiraketové obrany.

Foto: Molly Riley , Reuters

Americký ministr obrany Robert Gates

Článek

Kvůli vážným technickým problémům a potřebě čerstvého pohledu na požadavky Pentagon podle Gatese ukončí program vícenásobného projektilu (Multiple Kill Vehicle, MKV) a nezvýší počet obranných střel na základně na Aljašce, jak se původně plánovalo. Ze stejných důvodů zruší také plány na druhý prototyp leteckého laseru ABL.

"Ale budeme pokračovat v masivním financování pokračujícího výzkumu a vývoje ke zvýšení kapacity, kterou dosud máme pro obranu proti raketové hrozbě z nevyzpytatelných států," prohlásil Gates. V této souvislosti řekl, že víkendové odpálení severokorejské rakety "připomíná, že (hrozba) je reálná". Gates také uvedl, že se o 700 milionů dolarů zvýší rozpočet na regionální protiraketové programy, konkrétně na systémy THAAD a SM-3.

Program protiraketové obrany, v jehož rámci hodlají USA vybudovat své základny v České republice a Polsku, bude restrukturalizován tak, aby se zaměřil na nevyzpytatelné státy a na raketové hrozby na bojištích. K nevyzpytatelným státům řadí USA vedle Severní Koreje také Írán, proti jehož případnému útoku mají sloužit evropské prvky obranného štítu.

I přes škrty dostane Pentagon více než vloni

V celkovém vojenském rozpočtu USA v částce 534 miliard dolarů navrhuje Gates řadu dalších rozsáhlých škrtů ve velkých zbrojních programech. Výdajové priority se podle něho zaměří "na současné války v Iráku a Afghánistánu a na scénáře pro příští roky".

I přes zmiňované škrty je návrh rozpočtu na finanční rok 2010, který začíná 1. října, o dvacet miliard vyšší než letos. Mezi programy navrženými ke škrtům je například nákup vojenských bitevníků F-22 Raptor za 140 miliard dolarů nebo podstatně méně nákladných nových vrtulníků pro prezidentskou letku.

Nižší výdaje se budou týkat modernizačních projektů, satelitních systémů či vyhledávacích a záchranných vrtulníků, uvedl Gates. Dodal, že rozpočet bude "hluboce reformovat" způsob, jímž Pentagon nakupuje zbraně a dělá další obchody. Návrh rozpočtu, který Gates uvedl na tiskové konferenci ve Washingtonu, byl podle ministra podrobně konzultován s prezidentem Barackem Obamou a vrcholnými představiteli armády.

Reklama

Výběr článků

Načítám