Hlavní obsah

Bílý dům slíbil ztrestat vyzrazení agentky

Novinky, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Experti amerického ministerstva spravedlnosti a FBI v Bílém domě od úterka zjišťují, kdo prozradil tisku identitu agentky CIA a manželky Josepha Wilsona, kritika vlády kvůli zveličování irácké hrozby. Prezident George W. Bush slíbil, že viníka propustí. "Pokud existuje únik z mé administrativy, chci vědět, kdo to je," řekl v úterý Bush v Chicagu.

Článek

"Jestli ta osoba porušila zákon, bude odvolána. Takže vyšetřování vítám," dodal Bush.

Bush pošle své lidi na detektor lži

Zároveň zpochybnil nutnost jmenovat nezávislého vyšetřovatele. Jak uvedl včera podle ČTK mluvčí Bílého domu Scott McClellan, zatím neví o nikom z Bílého domu, kdo by se obrátil na ministerstvo s tím, že má nějaké informace o případu. Stejně tak neví, že by si někdo najal kvůli vyšetřování právníka. Bílý dům bude podle něj souhlasit i s tím, aby jeho zaměstnanci případně absolvovali test na detektoru lži.

Vláda vyzrazením odrazuje své další kritiky

Skandál začal 14. července zveřejněním jména agentky za svobodna - Valerie Plameové - v článku Roberta Novaka v listu The Washington Post, jenž se odvolal na dva zdroje Bílého domu. Bylo to jen osm dní poté, co Wilson v listu The New York Times napadl Bushe za zveličování důvodů k válce s Irákem. V článku totiž zveřejnil i svůj závěr z cesty do Nigeru v únoru 2002, kde z pověření CIA zjistil, že je vysoce nepravděpodobné, že by tam Irák nakoupil uran.

Zveřejnění totožnosti své manželky považuje Wilson za mstu a tah, jenž má odradit případné další kritiky vlády. I když CIA považovala Wilsonovu zprávu z Nigeru za neúplnou, Bushovi velmi přitížila. Vyplula totiž na denní světlo v době, kdy zdráhavě opouštěl tvrzení o africké uranové stopě, opřené o britské poznatky, a najednou se ukázalo, že nepracoval s údaji vlastní špionáže.

Volání po vyšetřovateli

Skandál explodoval plnou silou o víkendu, když se ukázalo, že o prošetření úniku informace z Bílého domu požádala CIA resort spravedlnosti. Demokraté spustili bouři a žádají jmenování zvláštního vyšetřovatele, protože nevěří objektivitě vlády.

Jmenování spadá do pravomoci ministra spravedlnosti Johna Ashcrofta. Ten to sice nevyloučil, ale podmínil takový krok dalším vyšetřováním. Jeho resort zatím zdůrazňuje, že žádosti CIA vyhověl šéf protišpionážního oddělení ministerstva John Dion, jenž je kariérním profesionálem stejně jako jeho podřízení.

Bílý dům byl o vyšetřování uvědoměn v pondělí večer, prezident až v úterý brzy ráno a jeho klíčoví poradci na ranní poradě v půl osmé. Pozornost se soustředí na kontakty s třemi novináři - Robertem Novakem a dvěma reportéry listu Newsday, Timothy Phelpsem a Knutem Roycem. Wilson, bývalý velvyslanec USA, řekl v úterý televizi ABC, že pokud jej vyšetřovatelé osloví, uvede jména všech novinářů, kteří se s ním spojili před a i po zveřejnění jména jeho ženy. Uvedl rovněž, že podle zmíněných reportérů zdroje Bílého domu o úniku věděly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám