Hlavní obsah

Medvědice v Tatrách vystrašila skupinu turistů

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké Tatry

Skupina sedmi slovenských turistů se ve středu dostala do nebezpečné blízkosti medvědice s mládětem, která se pohybovala nedaleko Sliezskeho domu ve Vysokých Tatrách. Turisté zavolali na pomoc horské záchranáře, kteří je odvezli z nebezpečného místa v terénním automobilu. Uvádí to internetová stránka Horské záchranné služby (HZS).

Článek

Turisté scházeli ze Sliezskeho domu a v polovině cesty potkali medvědici s mládětem. Turisté byli z jejich bezprostřední blízkosti natolik vystrašeni, že okamžitě volali na operační středisko HZS.

Nejdříve museli potvrdit, že se nejedná o apríl, a následně jim horští záchranáři vyrazili na pomoc.

HZS o případu informovala Státní lesy Tatranského národního parku (TANAP). "Jedná se o přirozený pohyb medvědů po probuzení ze zimního spánku," uvedl náměstek Státních lesů TANAP Marián Šturcel.

Další pohyb medvědice se dvěma mláďaty zaznamenali nedaleko Dolních Smokovců. Podle odborníků se jedná o stejnou rodinku, která se loni pohybovala v oblasti Hrebienku.

Ve Vysokých Tatrách ještě vládne zima a medvědi jsou po probuzení nuceni hledat potravu v nižších polohách. Turisté musí počítat s náhodnými setkáními s medvědy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám