Hlavní obsah

USA hrozí neúnosné zadlužení, schodek rozpočtu raketově roste

Novinky, Pavel Stöckl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy se staly zemí, kde létají vzduchem bilióny dolarů sem a tam. Prezident Barack Obama prosazuje injekci krizí zasažené ekonomice ve výši 1,2 biliónu dolarů. Nejen díky tomu však vyskočil odhad letošního rozpočtového schodku USA do výše 1,7 biliónu dolarů. Jen správa narůstajícího dluhu pohltí kolem roku 2019 až 450 miliard dolarů ročně – pro srovnání: hodnota všeho, co se vyprodukuje za rok v ČR (HDP) je méně než polovina této částky.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Barack Obama podepisuje zákon, který dá americké ekonomice injekci 878 miliard dolarů. Celková částka má dosáhnout přes 1,2 biliónu dolarů.

Článek

Zpráva odhadující vyšší zadlužení Spojených států vzešla z rozpočtového úřadu amerického Kongresu a dopad nových čísel se teprve projeví. Prezident Obama, který poměrně snadno prosadil první balíčky určené na záchranu hroutících se finančních institucí a povzbuzení domácí spotřeby, tak bude nyní čelit mnohem tvrdší opozici v Kongresu.

Podle republikánů jsou nově zveřejněné údaje budíčkem pro vládu. Obamův tiskový tajemník Robert Gibbs sice podle deníku Christians Science Monitor tvrdí, že raketově rostoucí deficit neovlivní další rozhodování vlády, analytici jsou však jiného názoru.

“Teď bude mnohem těžší prosazovat reformu zdravotnictví, vyřešit otázku energií a ještě zvýšit investice do vzdělání,“ upozornila Isabel Sawhillová z prestižního Brookings Institution ve Washington, která se podílela na tvorbě rozpočtů během vlády Billa Clintona.

Rozpočtový výbor Kongresu ještě před dvěma měsíci odhadoval, že deficit se bude pohybovat kolem 8,4 procenta HDP, nyní to však vypadá, že se vyšplhá na nejvyšší hodnotu od konce 2. světové války – 11,9 procenta HDP. Na příští rok se pak očekává rozpočtový schodek 7,9 procenta HDP, což je také mnohem více než původní odhad 4,9 procenta.

“Je to špatné a ještě se to zhorší,“ komentoval prognózy Roberton Williams, expert na problematiku daní z Urban Institute ve Washingtonu.

Kdo za to může?

Hledání viníka je běžná politická hra i v USA. Samozřejmě největší podíl je na ekonomické recesi – propadu výkonnosti americké ekonomiky, která před krizí poměrně stabilně rostla.

Demokrati v americkém Kongresu samozřejmě upozorňují, že deficit vytvořila politika předcházející administrativy George Bushe, která snižovala daně a zároveň podnikla nákladné invaze do Iráku a Afghánistánu. Republikáni pak zdůrazňují, že stát nesmí nadále zadlužovat budoucnost a vyzývají k úsporám, především k omezení veřejných výdajů.

Do budoucna je otázkou, na co Amerika bude mít. Deficit a jeho umořování se stalo vážnou položkou. Navíc v situaci, kdy jsou úrokové míry na minimu. Pokud úrokové míry vzrostou, problém deficitu se ještě zvýrazní.

V USA přitom současně rostou výdaje v oblasti sociální a na zdravotnictví. V současnosti pohlcují 42 procent amerického rozpočtu a podle některých odhadů by ho mohly při stávajících trendech pohltit celý v jeho současné výši.

Reklama

Související témata:

Související články

Krize přestane sama, řekl Klaus

Český prezident Václav Klaus přivítal v pondělí na Pražském hradě svého slovenského kolegu Ivana Gašparoviče, který do České republiky přijel na oficiální...

Výběr článků

Načítám