Hlavní obsah

VIDEO: Vědci mají první záběry planet mimo sluneční soustavu

Novinky, CNN, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký úspěch slaví astronomové. Hned dva vědecké týmy zveřejnily snímky planet mimo sluneční soustavu. Záběry prvního týmu zachycují ve viditelném světle velkou chladnou planetu u hvězdy Fomalhaut vzdálené 25 světelných let od Země. Druhý tým vyfotil tři planety kroužící okolo hvězdy v souhvězdí Pegase.

Vědci poprvé vyfotili planety mimo sluneční soustavuVideo: ČTK

 
Článek

Tým Kalifornské univerzity vedený Paulem Kalasem zachytil velkou planetu u hvězdy Fomalhaut. Jedná se o planetu rozměrů Jupitera s nízkou hustotou, která obíhá mateřskou hvězdu ve vzdálenosti 17,6 miliardy kilometrů. Oběžná doba činí 875 let a je možné, že planeta má okolo sebe prstenec.

"Na konci května jsem málem dostal infarkt, když se mi potvrdilo, že Fomalhaut b obíhá mateřskou hvězdu. Je to velká a nepřekonatelná zkušenost vidět na vlastí oči planetu, která nebyla dříve spatřena,“ uvedl Kalas. Podle něj jde o nejchladnější a nejméně hmotné těleso, které bylo spatřeno mimo sluneční soustavu. Objev umožnil Hubbleův teleskop.

Záběry z roku 2005 ukázaly, že planeta má okolo sebe prstenec prachu. Tým proto začal pátrat po planetě, která by obíhala Fomalhaut v souhvězdí Piscis australis, které je vidět na jižní polokouli .

:. Záběr hvězdy Fomalhaut s planetou. Ve výřezu je zachycen posun Fomalhautu b okolo mateřské hvězdy.foto: Reuters

Nález planety podporuje teorii, že planety vznikají z prstenců prachu okolo hvězd, který se postupně seskupuje.

Soustava tří planet obíhá HR 8799

Druhý tým z Herzbergova institutu pro astrofyziku vedený Christianem Maroisem s pomocí teleskopů Keck a Gemini umístěných na Havaji zkoumali hvězdu HR 8799, která je vidět i malým dalekohledem.

Pracovali v infračervené oblasti spektra. V roce 2004 zjistili, že kolem hvězdy obíhají tři planety, což se potvrdilo o rok později. Vycházeli z proměn svítivosti hvězdy, kterou zakrývaly tři planety. Jsou pětkrát až třináctkrát větší než Jupiter a zřejmě jen 60 miliónů let staré.

:. Dvě ze tří planet obíhajících hvězdu HR 8799foto: Reuters

"Myslíme si, že nemáme úplný obraz. Zjištění tří planet okolo HR 8799 neznamená, že tam neobíhají ještě další planety. Mohou tam být i další plynní obři nebo dokonce skalnaté planety,“ uvedl Marois. Dodal, že současná technika ale umožňuje vidět jen planety velké přinejmenším jako Jupiter.

Potvrdit, zda temný objekt u hvězdy je skutečně planeta, trvá několik let. Je nutné ověřit, že okolo hvězdy skutečně obíhá. 

Zatím bylo objeveno mimo sluneční soustavu 326 planet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám