Hlavní obsah

Island dražili na internetu

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na internetové stránce eBay, zaměřené na elektronické aukce, se minulý týden poprvé dražil stát. Nabídku na portál přidal uživatel pod jménem lovejoyantiquesemporium a cena Islandu se z počátečních 0,99 libry vyšplhala až na 10 miliónů liber (312 mil. korun).

Foto: Bob Strong, Reuters

Islandský premiér Geir Haarde tento týden přiznal, že země je před bankrotem.

Článek

Minulý pátek nabídku z portálu stáhli, uvedl v sobotu britský list The Daily Telegraph. Podle informací uvedených v nabídce přitom dražba měla skončit tento pátek ve 21.40 hod.

Island čelí nejtěžší hospodářské krizi v novodobých dějinách. Stát musel převzít dvě ze tří největších finančních institucí v zemi - banky Landsbanki a Glitnir. Premiér Gier Haarde potvrdil, že zemi hrozí bankrot. Prezidenta Ólafura Ragnara Grímssona museli hospitalizovat se srdečními problémy a podrobil se angioplastice. Pomoc zemi už nabídly Norsko a Rusko.

Dražba Islandu není první kuriózní nabídkou služby eBay. V minulosti tu jistý Brit nabízel "použitou tchýni", jeho spoluobčan za šest miliónů liber ( 187 mil. korun) „svůj starý život" a německý manželský pár dal do dražby za vyvolávací cenu 1 euro osmiměsíčního syna. Německé úřady dítě rodičům odebraly a umístily do ústavu, matku poslaly na psychiatrické vyšetření. V inzerátu tvrdila, že syna se chce zbavit kvůli tomu, že stále pláče.

Reklama

Výběr článků

Načítám