Hlavní obsah

Svět je bezpečnější. Nejpokojnější je Island, tvrdí mírový index

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Island je nejpokojnější zemí na světě, vyplývá z v pondělí zveřejněného Globálního mírového indexu, který každoročně vyhodnocuje vnitřní i vnější turbulence ve 140 zemích světa. Zatímco není překvapením, že Irák, Somálsko a Súdán skončily v hodnocení nejhůř, průzkum uvádí, že svět je obecně klidnější a bezpečnější, než před rokem.

Foto: Bob Strong , Reuters

Island nemá ani armádu.

Článek

Jediné Japonsko ze skupiny nejbohatších států světa, tzv. G8, se dostalo do první desítky. Nejvýraznější krok směrem k míru učinily za uplynulých dvanáct měsíců Angola, Indonésie a Indie. Česká republika si oproti loňsku pohoršila - ze 13. místa spadla na 17.

Žebříčku tradičně dominují skandinávské země v čele s Islandem. „Jsme rádi, že index potvrzuje hodnoty malé země, která nikdy neměla armádu a po staletí žije v míru,“ řekla islandská ministryně zahraničí Ingibjorg Solrun Gisladottiir s tím, že to snad Islandu pomůže k získání křesla nestálého člena Rady bezpečnosti OSN, na který země aspiruje vůbec poprvé.

Island má také v poměru nejméně občanů ve vězeňských či nápravných zařízených.

Na druhém místě žebříčku figuruje Dánsko, následuje Norsko, Nový Zéland a Japonsko, které je v první desítce jediným zástupcem skupiny G8. Nejpokojnější jsou tedy malé, stabilní demokracie. Příznivý stav ekonomiky nemusí ovšem nutně zaručit stejný výsledek, jak dokládá umístění dalších států G8. Francie skončila 36., Velká Británie 49., Spojené státy 97. a Rusko 131.

Těsně před posledními třemi státy skončil Afghánistán, Izrael a Čad.

Klidnější svět

Obecně je podle hodnocení svět klidnější, než před rokem. I když se v průměru v každé zemi rozrostly ozbrojené složky a pokračovala modernizace jejich výzbroje, ukazatele pro organizovaný zločin, politickou stabilitu a podmínky pro teroristické činy jsou lepší.

„To je povzbuzující. Světový mír ale dál závisí na malých krocích jedné každé země,“ řekl jeden ze zakladatelů indexu, australský podnikatel Steve Killelea.

Index míru a stability

Index Institutu pro ekonomiku a mír podporují laureáti Nobelovy ceny jako Desmond Tutu, Joseph Stiglitz či Muhammad Yunus, nebo obchodníci jako Richard Branson. Index se sestavuje podle 24 ukazatelů, jako je účast zemí na zahraničních misích OSN či úroveň domácí kriminality.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám