Hlavní obsah

Turecko stahuje všechny vojáky z Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA/BAGDÁD
Aktualizováno

Turecké jednotky, které před týdnem vnikly do Iráku s cílem zlikvidovat základny kurdských separatistů, se v pátek začaly stahovat. Ankara tak vyhověla tlaku USA na uspíšení konce ofenzivy. Přestože se původně uvádělo, že stažení je jen částečné, odpoledne generální štáb turecké armády potvrdil úplné stažení.

Foto: Fatih Saribas , Reuters

Kolona s tureckými vojáky se vrací do vlasti

Článek

"Zjistili jsme, že operace dosáhla cíle a naše oddíly se dnes, 29. února ráno, vrátily do domácích základen," uvádí se v prohlášení generálního štábu. Armáda ale pohrozila, že se do iráckých hor vrátí, jestliže to bude nutné. "Budeme sledovat aktivitu teroristů a nebudeme tolerovat jakékoli ohrožení Turecka," stojí v prohlášení tureckého generálního štábu.

Konec ofenzívy potvrdil i irácký ministr zahraničí Hošjar Zibarí. "Stáhly se všechny turecké oddíly a odcházejí na tureckou stranu hranice. Vítáme to, považujeme to za správně rozhodnutí.,“ řekl Zibárí agentuře Reuters.

Také kurdské zdroje ze severu Iráku tvrdí, že v noci na pátek boje ustaly. Podle nich se už Turci obrátili k hranici a míří domů.

Ráno bylo potvrzeno jen částečné stažení

Dopoledne však turecká armáda potvrdil jen částečné stažení, což uváděli i Američané.

"Vidíme, že se část vojáků, kteří vstoupili do Iráku, vrací do Turecka. Je ale příliš brzy nazývat to stažením,“ sdělil vysoký představitel americké armády v Iráku agentuře Reuters. Také zdroj turecké armády uvedl, že někteří vojáci vrátili, ale v Iráku "jsou stále další, zatím není možné říci, že je to všeobecné stažení".

:. Turecký vrtulník kryje vojáky stahující se z Iráku.foto: ČTK/AP

Podle turecké redakce CNN armáda ukončila boje v údolí Zab, kde je nejvíc základen turecké Strany kurdských pracujících (PKK), nadále se však bojuje v oblasti Hakurk, vzdálené asi 15 kilometrů od hranice.

Turecká invaze do Iráku znepokojila USA

Ankara vyslala nejméně dvě brigády na sever Iráku 21. února s úkolem zničit základny PKK. Podle tureckých zpráv má na severu iráckého Kurdistánu základny na 3000 kurdských pešmergů z PKK, kteří usilují o zřízení samostatného státu v jihovýchodním Turecku.

Podle amerických a iráckých zdrojů však vniklo do Iráku dvakrát více tureckých vojáků, než Ankarou přiznaných deset tisíc. Irák ofenzivu považuje za narušení své svrchovanosti, USA však uznávají právo Turecka na likvidaci základen PKK, kterou označují za teroristickou organizaci.

Americký ministr obrany Robert Gates i americký prezident George Bush naléhali na Ankaru, aby ofenzivu ukončila do dvou týdnů, Turecko však stanovení termínu stažení odmítlo.

Podle tureckých vojenských zdrojů se při ofenzívě podařilo zabít 240 členů PKK. Padli přitom 24 vojáci. PKK ale naopak uvádí, že v jejích řadách padlo pouze pět ozbrojenců a že Kurdové zabili přes sto tureckých vojáků.

Reklama

Související témata:

Související články

Turecká vojska překročila hranice s Irákem

Turecká vojska v noci podnikla útok na základny kurdských separatistů v Iráku. Podle tureckých zdrojů hranice překročily jednotky o síle deseti tisíc mužů,...

Výběr článků

Načítám