Hlavní obsah

Kurdové oznámili sestřelení tureckého vrtulníku

– ZACHO

Invaze oddílů turecké armády do severního Iráku proti kurdským separatistům pokračovala v neděli čtvrtým dnem. V bojích, v nichž bylo nasazeno letectvo i dělostřelectvo padlo podle tureckých zdrojů přes osm desítek lidí. Povstalci ze Strany kurdských pracujících (PKK) oznámili sestřelení tureckého bojového vrtulníku.

Foto: Fatih Saribas, Reuters

Turečtí vojáci v severním Iráku

Článek

Ankara ztrátu helikoptéry Kobra severně od iráckého Dahúku nepotvrdila. V bojích podle ní dosud zahynulo 79 členů PKK a sedm tureckých vojáků. Mluvčí kurdské strany tvrdí, že povstalci zabili 22 vojáků a sami mají jenom pět raněných. Zprávy nelze ověřit vzhledem k tomu, že se bojuje v nedostupných a neobydlených horách.

Turecko tvrdí, že ušetří civilisty, ale jeho postup proti PKK vzbuzuje neklid. Americký ministr obrany Robert Gates dnes Ankaru vyzval, aby operaci zkrátila a aby s kurdskou menšinou jednala. "Důležité jsou rovněž ekonomické a politické kroky, protože překročí-li se určitá hranice, přestanou mít vojenské akce na obyvatelstvo vliv," řekl Gates v australské Canbeře.

Vedení PKK vyzvalo Kurdy v tureckých městech k akcím odporu proti úřadům. "Jestliže nás chtějí zničit, pak musí kurdská mládež znepříjemnit život ve městech. Není jenom 7000 nebo 10 000 partyzánů v Kurdistánu, jsou jich stovky tisíc. Jsou všude, ve všech tureckých městech," řekl jeden z velitelů Bahoz Erdal.

Kurdové obviňují Američany s napomahání turecké armádě

Erdal také obvinil iráckou a americkou vládu z toho, že Turecku v boji proti Kurdům aktivně pomáhají. "Nad oblastí přelétávají americká hlídkovací letadla, která turecké armádě neustále předávají informace o pozicích našich sil. Turecké bombardéry pak na tato místa shazují bomby," prohlásil. Obvinil iráckého prezidenta Džalála Talabáního, který je Kurd, že tureckou armádu do horského masivu Qandil pozval.

Turecký zásah v Iráku

PKK usiluje o kurdský stát na jihovýchodě Turecka. V ozbrojeném boji, který zahájila roku 1984, zahynulo skoro 40 000 lidí. Ankara tvrdí, že se bojovníci skrývají v základnách na severoiráckém území. Pozemní vojsko do bojů proti nim nasadila ve čtvrtek poprvé od mezinárodní invaze do Iráku v roce 2003. Turecká vláda tvrdí, že se boje vyhnou civilistům a zaměří se výhradně na PKK. Irák ale poukazuje na poničenou infrastrukturu.

Irák zpočátku proti turecké ofenzívě protestoval, ale vládní mluvčí Alí Dabbagh v neděli prohlásil, že boje nijak neohrožují iráckou svrchovanost. "Víme, že teroristé z PKK jsou pro Turecko ohrožením. Dali jsme Turecku najevo, že operace nesmí destabilizovat Irák ani oblast," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám