Hlavní obsah

Tajné službě se nelíbí vtipy komunistů o Putinovi

Právo, Eva Turečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

"Po volbách do dolní komory ruského parlamentu si musela Ústřední volební komise trochu pohrát s hlasovacími lístky, 102 % pro Jednotné Rusko - to by asi nešlo... Snaživci v regionech holt přestřelili."

Článek

Podobné anekdoty sbírá šéf ruských komunistů Gennadij Zjuganov již léta. Část z nich dokonce vydal knižně a jeden z výtisků osobně daroval prezidentu Vladimiru Putinovi. Necelý měsíc před volbami má ale patrně i humor své meze.

Anekdoty ve schránkách

Šéf útvaru pro ochranu ústavního pořádku novosibiřské FSB Sergej Šarmanov minulý týden označil Zjuganovovy vtipy za "nezákonnou předvolební agitaci". Anekdoty, které si berou na paškál hlavně prezidenta a prokremelskou stranu Jednotné Rusko, jejíž kandidátku Putin vede, přetiskli komunisté na agitačním letáku nazvaném Za lidovou moc!

Část obyvatel Novosibirska jej v minulých dnech nalezla ve svých poštovních schránkách. Ač oznámení nakonec nepadlo na úrodnou půdu a šéf krajské volební komise v Novosibirsku Stanislav Palamarčuk postih "hříšníků" odmítl, případ je široce medializován - některé servery v této souvislosti poukazují i na to, že zmíněný útvar FSB byl dříve znám coby 5. správa KGB pro boj s vnitřním nepřítelem.

"To, že podobná struktura působí i v FSB, by mělo varovat," tvrdí na svých webových stránkách i komunisté. "Leták obsahuje anekdoty, v nichž jsou nekorektně zmiňovány Jednotné Rusko, Spravedlivé Rusko a prezident Vladimir Putin," praví se v prohlášení, které FSB zaslala krajské volební komisi s požadavkem, aby "nekorektnostem" učinila přítrž.

"Věřím ve váš smysl pro humor"

Šéf novosibirských komunistů Anatolij Lokoť se proti výtce rázně ohradil - volební komise byla o šíření letáku informována, a na takovou tiskovinu se nevztahuje zákaz publikovat agitační texty v médiích dřív než měsíc před volbami.

"Někdo se chtěl zavděčit, zalíbit se současné politické garnituře," řekl místní stanici rádio City-FM. Zjuganov v reakci na kauzu zaslal výtisk své sbírky šéfovi FSB Nikolaji Patruševovi.

"Doufám, že vaše organizace bude mít i nadále velký smysl pro humor," komentoval dar. Ruské parlamentní volby se budou konat první prosincovou neděli, jejich vítěz je ale znám již nyní. S velkou převahou - a možná i ústavní většinou - v nich zvítězí Putinovo Jednotné Rusko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám