Hlavní obsah

Negroponte vyzval k posílení stability v Iráku

Novinky, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

K poskytnutí stabilizačních sil pro Irák vyzval včera v Radě bezpečnosti členské země OSN americký velvyslanec John Negroponte. Odvolal se přitom na květnovou rezoluci 1483 a bezpečnostní situaci v Iráku označil za složitou.

Článek

"Důrazně vyzýváme členské státy, aby přispěly stabilizačními silami (do Iráku) podle této rezoluce," prohlásil Negroponte v rozpravě poté, co Rada poprvé vyslechla představitele tříčlenné prozatímní řídící rady Iráku ustavené 13. července.

"Chci připomenout, že rezoluce 1483 ve svém prvním odstavci vyzývá členské státy a zúčastněné organizace, aby se podílely na upevňování stability a bezpečnosti v Iráku," připomněl velvyslanec USA. V kuloárech OSN se hovoří o nutnosti přijmout další rezoluci, která by dalším státům dala mandát a jasné podmínky k vyslání mírových sil.

Problém únavy vojsk

Washington se v Iráku potýká s problémem únavy vlastních vojsk a podle médií má Pentagon z celkového počtu 33 bojových brigád k dispozici pro nasazení jen tři. USA se proto snaží přenést část odpovědnosti za udržení pořádku v Iráku i na další země. "Bezpečnostní situace v Iráku je nepochybně složitá," řekl Negroponte a zvláštní představitel OSN pro Irák Sergio Vieira de Mello k tomu ve své zprávě uvedl, že přítomnost světové organizace v zemi je zatím zranitelná.

Negroponte současně uvedl, že koaliční síly se snaží, aby odpovědnost postupně přebírali Iráčané. Během 45 dnů hodlají USA například vycvičit k ostraze objektů sedm tisíc místních obyvatel, aby uvolnily vlastní jednotky, napsal list The New York Times. "Brzy začneme s náborem a výcvikem prvních členů nové irácké armády," dodal velvyslanec.

Uznání suverenity

Představitel irácké prozatímní rady Adnán Pačačí informoval o rozhodnutí vycvičit 30 tisíc policistů a zaměstnat 200 tisíc demobilizovaných vojáků. Podle Pačačího vnímají Iráčané účast na zasedání RB jako uznání suverenity země.

Jeho vystoupení předcházela pře o to, kdo z představitelů Iráku v New Yorku během zasedání RB promluví. Kromě Pačačího se o slovo hlásil i Ahmad Šalabí, šéf Iráckého národního Kongresu a bývalá diplomatka Akila Hášemíová.

Pačačí zdůraznil, že posláním rady je zkrátit přechodnou správu země a urychlit přijetí ústavy, uspořádání voleb z nichž vzejde mezinárodně uznávaná vláda Iráku. "Pomoc OSN pro nás bude mít mimořádný význam," uvedl Pačačí. "Budeme spoléhat na vaši pomoc, abychom obnovili přirozené postavení Iráku ve světě," dodal, když vyjmenoval seznam naléhavých úkolů.

Legalita zásahu se neřešila

Rozprava v RB se již nevracela k legalitě americko britské invaze do Iráku, již zpochybňuje i generální tajemník OSN Kofi Annan. Ten včera na úvod rozpravy RB varoval, že "demokracie nemůže být nařízena zvenčí". "V Iráku je ohromná poptávka po samovládě," řekl. "Je důležité, aby Iráčané viděli jasný časový harmonogram, kdy jim bude navrácena svrchovanost. Naším společným cílem zůstává brzké ukončení vojenského obsazení a vytvoření mezinárodně uznávané, reprezentativní vlády v Iráku," dodal. Podle Annana musí nyní následovat proces, vedoucí ke vzniku ústavy "pro Iráčany a prostřednictvím Iráčanů".

Všichni členové RB zdůraznili znepokojení nad bezpečnostní situací v Iráku a francouzský velvyslanec Jean Marc de la Sabliere poukázal na to, že stejně jako Annan i Paříž dává přednost politickému řešení situace v Iráku před vojenským.

Reklama

Výběr článků

Načítám