Hlavní obsah

Schůzka Abbás-Šaron nepřinesla hmatatelné výsledky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

V Jeruzalémě dnes skončila schůzka mezi palestinským premiérem Mahmúdem Abbásem a jeho izraelským protějškem Arielem Šaronem, která měla spíše konzultační charakter. Šaron na palestinskou žádost o ukončení blokády předáka Jásira Arafata a propuštění většího počtu palestinských vězňů reagoval pouze slibem, že to "zváží".

Článek

Podle nejmenovaného palestinského zdroje, který si nepřál být jmenován, byla dvouhodinová schůzka velmi napjatá a obě delegace "zvyšovaly hlas". Oficiálně pro tisk bylo jednání nicméně označeno za "užitečné".

Otázka propuštění palestinských aktivistů z izraelských vězení, což je podmínkou pro pokrok blízkovýchodního mírového plánu, takzvané "cestovní mapy", je pro Abbáse velmi citlivá, neboť na jejím úspěšném vyřešení takřka závisí jeho politická budoucnost.

Šaron souhlasil s vytvořením izraelsko-palestinské komise, která by posuzovala možnosti propuštění případ od případu. Izraelské diplomatické zdroje uvádějí, že Šaron ale nebude ochoten propustit Palestince "s krví na rukou", ale bude třeba moci propustit i členy radikálního Hamasu a Islámského džihádu, kteří se na útocích proti Izraeli nepodíleli.

Izrael plánuje propustit 400 z 6000 vězňů

Tyto organizace daly koncem června Abbásovi tři měsíce na to, aby zajistil propuštění velkého počtu zajatců. V této lhůtě se zavázaly dodržovat jednostranné příměří. Abbás jel na jednání s očekáváním, že od Šarona dostane seznam vězňů, jež hodlá Izrael pustit na svobodu.

Izrael oznámil, že má v plánu propustit 400 z celkového počtu asi 6000 vězněných Palestinců. V Gaze se dnes shromáždilo asi 1500 demonstrantů, aby požadovalo propuštění všech vězňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám