Hlavní obsah

Vesmírný turista přivezl na orbitání stanici i pochoutky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na palubu kosmické stanice ISS vstoupili v noci na úterý dva ruští kosmonauti Fjodor Jurčichin a Oleg Kotov spolu s americkým miliardářem maďarského původu Charlesem Simonyiem (58), který je v pořadí pátým vesmírným turistou. Na stanici přivezli i slavnostní menu.

Článek

Do orbitálního komplexu přešli devadesát minut poté, co se s ISS spojila jejich kosmická loď Sojuz TMA-10. Američan maďarského původu, který pomáhal firmě Microsoft vyvinout programy word a excel, se vrací na zem 20. dubna spolu se současnou posádkou ISS Rusem Michailem Ťjurinem a Američanem Michael Lopezem-Alegriou. Američanka Sunita Williamsová na stanici ještě zůstane.

Simonyi, který za výlet do vesmíru zaplatil asi 25 miliónů dolarů (521 miliónů korun),  s sebou přivezl i slavnostní menu, které na ruský den kosmonautiky 12. dubna zpestří osádce jednotvárnou vesmírnou stravu. Gurmánské menu, v němž nechybí křepelky na víně, kachní prsíčka s kapary či rýžový puding, pomáhala sestavit Simonyiho přítelkyně, americká spolutvůrkyně životního stylu Martha Stewartová, která ho přiletěla vyprovodit až na kosmodrom v Kazachstánu a byla v řídícím středisku, když Simonyi vstoupil na palubu ISS.

Simonyi se bude na stanici účastnit i některých experimentů, mimo jiné bude měřit úrovně radiace a studovat v laboratoři organismy.

Reklama

Výběr článků

Načítám