Hlavní obsah

Slováci volí do místních samospráv

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

V sobotních komunálních volbách rozhodnou Slováci o nových primátorech, starostech a poslancích zastupitelstev svých měst a obcí. Na rozdíl od České republiky volí primátory a starosty přímo.

Článek

Například v Bratislavě dostane každý volič čtyři hlasovací lístky: pro volbu primátora, městského zastupitelstva, starosty obvodu a místního (obvodního) zastupitelstva. Podobně je to v dalších větších městech, například v Košicích. V menších městech a obcích se volí starosta a místní zastupitelé.

Podle odhadů má přijít k volbám jen 40 procent voličů, což by bylo o deset procent méně než před čtyřmi roky.

Nynější komunální volby jsou v SR označovány za souboj vládní levice a opoziční pravice hlavně ve velkých městech. Například pět z osmi krajských měst mělo dosud pravicového primátora.

Vládní koalice má dobrou pozici

Vládní koalice si půl roku po předčasných parlamentních volbách vede v průzkumech veřejného mínění velmi dobře a bude se snažit tento úspěch přenést i na místní úroveň. Nahrává jí i fakt, že pravicová opozice postupuje na mnoha místech opět nejednotně a nekoordinovaně.

Do předvolební kampaně se aktivně zapojil i v současnosti nejpopulárnější slovenský politik, premiér Robert Fico, kterého přijel podpořit předseda ČSSD Jiří Paroubek. Ficova strana Smer - sociální demokracie v naprosté většině měst a obcí spojila síly s koaličními partnery na vládní úrovni, Slovenskou národní stranou (SNS) a Lidovou stranou - HZDS. Pravice už bije na poplach a upozorňuje na nebezpečí koncentrace moci na státní i regionální úrovni.

"Kampaň vládních stran připomíná masivní ovlivňování veřejného mínění. Je to pokus o totální koncentraci moci," varoval předseda křesťanských demokratů Pavol Hrušovský.

Klíčový bude boj o Bratislavu

Místem tvrdého střetu bude určitě hlavní město Bratislava, kde v minulosti vítězili pravicoví kandidáti. Pravice vsadila na současného primátora Andreje Ďurkovského, ale opoziční Strana maďarské koalice (SMK) se nečekaně rozhodla podpořit kandidátku Smeru Moniku Beňovou. Podle průzkumů je favoritem Ďurkovský, ale Beňová může ještě překvapit.

Nesmiřitelní rivalové z velké politiky, SMK a nacionalistická SNS, šokovali veřejnost, když postavili společného kandidáta ve městě Tornaža na jihu Slovenska. Také kandidátku na starostku bratislavského obvodu Vrakuňa Ludmilu Lackovou podporují Smer, HZDS, SNS a SMK. "Podobná spolupráce je na celostátní úrovni nepředstavitelná. Pokud bude nadále hlavním cílem SNS vymazat SMK z politické scény, tak o spolupráci ve velké politice pochybuji," uvedl předseda poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos.

Kočner v metropoli lákal na milión

Jednotliví kandidáti se v předvolební kampani předháněli ve slibech. V tomto směru hrál v Bratislavě prim nezávislý kandidát na primátora Marián Kočner. Ten slíbil třem voličům milión korun a všem obyvatelům Bratislavy hromadnou dopravu zdarma. "Takové populistické triky nemám moc rád, ale dopravu zdarma bych bral, protože by na ulicích ubylo aut," reaguje důchodce Ondrej Onufrej.

Kvůli špatné dopravní situaci se na současného bratislavského primátora Ďurkovského valí vlna kritiky. Například obyvatelé největšího slovenského sídliště Petržalka jezdí denně do práce po zcela ucpaných mostech přes Dunaj a po přesměrování některých linek vládne v hromadné dopravě chaos. Místo metra slibuje Ďurkovský obyvatelům Petržalky zrychlenou tramvaj. "Já už těm slibům nevěřím. Situace s dopravou je stále horší," říká jeden z obyvatel sídliště.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám