Hlavní obsah

Na Ukrajině propukla epidemie žloutenky

Novinky, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Ukrajina se potýká se žloutenkou. Na 337 lidí bylo po požití znečištěné vody hospitalizováno s příznaky virové hepatitidy typu A v Suchodolsku v Luganské oblasti na východě Ukrajiny. Podle ministerstva pro mimořádné situace je mezi hospitalizovanými 91 dětí.

Článek

Zatím byla infekční žloutenka diagnostikována u 192 osob. Tento stav však zřejmě vzroste, protože choroba má inkubační dobu 35 dní. Epidemiologové předpovídají, že počet nemocných možná dosáhne několika tisíc.

Epidemie propukla minulý týden, když prasklo vodovodní potrubí a pitná voda byla znečištěna fekáliemi z kanalizace. Hygienici oznámili, že by se infekce mohla neutralizovat trojnásobným zvýšením chlorování vody. Takové množství chloru je však již nebezpečné pro lidský organismus.

Peníze na výměnu potrubí chybí

Městská správa začala ihned s opravou vodovodu a jeho kovové potrubí mění za plastové. Pro odvrácení podobných incidentů v budoucnosti je nutná výměna celého potrubí, k tomu však chybí v městské pokladně 3,5 miliónu dolarů (asi 95 miliónů korun). Jako krajní opatření přichází v úvahu přestěhování asi 30 tisíc obyvatel Suchodolska do jiného města. Zdravotníci se však obávají, že to by mohlo vést k rozšíření žloutenky i do jiných oblastí.

Hepatitida A je infekční zánět jater způsobený virem typu A z čeledi Picornaviridae. Nemoc se projevuje únavou, malátností, nechutenstvím a poruchami jaterní funkce. Nejčastějším zdrojem nákazy jsou kontaminované potraviny a voda.

Reklama

Související články

Žloutenka typu B ohrožuje zejména mladé

Virová hepatitida B představuje pro lidi na celém světě větší hrozbu než AIDS. Podle oficiálních údajů je jejím virem nakaženo přibližně 300 až 500 miliónů...

Výběr článků

Načítám