Hlavní obsah

Trump na Bidena rekordně ztrácí, vyměnil šéfa volebního štábu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump vyměnil šéfa volebního štábu Brada Parscala, který podle něj selhal při organizování mítinku v Oklahomě. Nahrazuje ho Bill Stepien, který vedl kampaň v roce 2016. Trump v průzkumech ztrácí na demokratického kandidáta Joea Bidena. Podle průzkumu univerzity Quinnipiac, zveřejněného ve středu, ztrácel Trump na demokratického protikandidáta celonárodně 15 procentních bodů.

Foto: Mark Makela, Reuters

Někdejší americký viceprezident Joe Biden

Článek

Parscale byl pod tlakem od té doby, co do Tulsy v Oklahomě nedorazily takové davy příznivců, jak se čekalo. Místo aby se řešilo, kam s lidmi, kteří se nevejdou do sportovní haly, byla většina míst prázdná. Přišlo jen 6200 lidí.

Trump chce mítink s 20 tisíci lidmi navzdory rekordnímu počtu nově nakažených

Amerika

Parscale neměl žádné zkušenosti s politikou až do doby, kdy v roce 2018 nastoupil do volebního štábu na doporučení Trumpova zetě Jarreda Kushnera. Podle údajů od Federální volební komise Parscalovy firmy ještě před zahájením letošní kampaně získaly od různých Trumpových volebních výborů skoro 40 milionů dolarů. Sám v kampani zdůrazňoval především význam Facebooku.

Parscale však v týmu zůstává jako starší poradce, Stepien dosud pracoval jako jeho zástupce.

Foto: Chris Carlson, ČTK/AP

Odvolaný šéf Trumpovy volební kampaně Brad Parscale

Trump rekordně ztrácí 

V celonárodním průzkumu univerzity Quinnipiac by Biden získal ve volbách 52 procent hlasů a Trump jen 37, což je dosud největší rozdíl, a to patnácti procentních bodů. Před měsícem vedl Biden jen o osm procentních bodů.

Jen 36 procent oslovených je spokojeno s Trumpovou prací, což je nejméně za dva roky. Počet nespokojených stoupl od června o pět procentních bodů na 60 procent. Polovina si myslí, že by Biden lépe řídil ekonomiku, Trumpa v této oblasti preferuje 45 procent respondentů. „Ještě zbývá 16 týdnů do voleb, ale tohle je velmi nepotěšující reálný pohled, jaká by mohla být Trumpova budoucnost,” řekl serveru The Hill politický analytik univerzity Quinnipiac Tim Malley.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Bidenovi se daří ve státech, kde se přízeň přelévá

Podle nového průzkumu vysoké školy Monmouth University Bidena v americkém státě Pensylvánie podporuje 53 procent voličů, zatímco prezidenta Donalda Trumpa 40 procent. Před čtyřmi lety Trump v Pensylvánii zvítězil velmi těsně, o necelý procentní bod. Nyní tam podle Monmouth University na Bidena výrazně ztrácí i u starších voličů, kteří mu v roce 2016 zajistili úspěch.

Navzdory tomu, že v Pensylvánii má Biden v průzkumu náskok 13 procentních bodů, 46 procent dotázaných vyjádřilo názor, že tento stát v listopadových volbách získá Trump, zatímco opačného mínění bylo 45 procent voličů. Více než polovina účastníků průzkumu je přesvědčena, že v jejich komunitách jsou „skrytí voliči”, kteří fandí současnému šéfovi Bílého domu, ale „nikomu to neříkají”.

Podle televize CNBC je Biden favoritem i v dalších státech, které nejsou dlouhodobě baštou demokratů ani republikánů. Průzkumy v tzv. swing states, kde voliči tu upřednostňují republikány, tu demokraty, jsou pro veterána Demokratické strany poměrně příznivé už delší dobu. Kromě Arizony a Floridy vede i v Michiganu a Wisconsinu, kde se voliči v posledních prezidentských volbách přiklonili k Trumpovi.

Právě vítězství na úrovni jednotlivých států jsou v amerických volbách určující, protože v nich získávají hlasy tzv. volitelů, které rozhodují o celkovém výsledku.

Biden už vede i v tradiční baště republikánů

Volby USA

Ve stejné fázi kampaně v roce 2016 ovšem Trump také nebyl papírovým favoritem, rozdíly v preferencích pozdějšího vítěze a demokratické kandidátky Hillary Clintonové byly ale o něco těsnější.

Trump v průzkumech ztrácí. V kampani se snaží zpochybnit Bidenovo duševní zdraví

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám