Hlavní obsah

Republikáni oficiálně jmenovali Trumpa kandidátem na prezidenta USA

– Charlotte

Republikánská strana na svém nominačním sjezdu v Charlotte oficiálně jmenovala Donalda Trumpa kandidátem pro listopadové prezidentské volby USA. Šéf Bílého domu se nečekaně sám sjezdu zúčastnil. Při projevu zaútočil na demokraty, že využívají pandemie koronaviru, aby republikánům ukradli volby.

Foto: Chris Carlson, ČTK/AP

Donald Trump pronáší řeč na sjezdu republikánů

Článek

„Není to spravedlivé a není možné jim to zakázat. Využívají covid, aby nám ukradli volby,” řekl Trump. Dodal, že nadcházející volby budou nejdůležitější v historii země a že je republikánská strana musí vyhrát.

„Naše země se může vydat opravdu špatným směrem. Jestliže tenhle chlápek vyhraje (demokratický nominant Joe Biden), bude nás vlastnit Čína,” pohrozil ve své řeči americký prezident a opakovaně na demokraty a jejich kandidáta útočil.

Biden přijal nominaci na prezidenta USA. Společně překonáme dobu temna, řekl

Volby USA

Hned v úvodu si od přítomných vysloužil nadšené skandování „další čtyři roky”. Poté vyjmenoval, že za jeho vlády se podařilo vylepšit a zajistit ekonomiku, pracovní místa, fungování armády, bezpečnost hranic. Chválil rovněž, jak se administrativně daří vypořádat s pandemií koronaviru.

Kvůli pandemii koronaviru, v níž jsou USA nejhůře zasaženou zemí, se čtyřdenní konference uskuteční v příštích dnech z velké části virtuálně. Na republikánském sjezdu by měla později vystoupit i Trumpova manželka Melania, ministr zahraničí Mike Pompeo či všechny Trumpovy děti vyjma čtrnáctiletého Barrona.

Trump se v souboji o další čtyři roky v Bílém domě střetne s demokratickým kandidátem Joem Bidenem, který je podle průzkumů mírným favoritem.

Reklama

Výběr článků

Načítám