Hlavní obsah

Diplomat: Johnson rozhodne o brexitu až po amerických volbách. Doufá, že vyhraje Trump

Novinky, drk
Londýn

Britský premiér Boris Johnson rozhodne o budoucích vztazích mezi Evropskou unií a Spojeným královstvím až po prezidentských volbách v USA, tvrdí s odkazem na své zdroje bývalý britský velvyslanec v Bruselu Ivan Rogers. Diplomat to řekl britskému deníku Observer, na tvrdou variantu bez dohody podle něj dojde v případě, že zvítězí Donald Trump.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Boris Johnson s Donaldem Trumpem na mítinku G7 v roce 2019

Článek

„Několik velmi zkušených zdrojů mi řeklo, že Johnson udělá rozhodnutí až po prezidentských volbách,“ řekl Observeru bývalý britský velvyslanec v Bruselu Ivan Rogers.

Situace je podle něj jednoduchá: pokud vyhraje Donald Trump, Británie s největší pravděpodobností odejde bez dohody, pokud uspěje demokratický nominant Joe Biden, bude muset šéf londýnského kabinetu přistoupit na kompromisy a dohodu s Unií uzavřít.

Británie uzavřela první pobrexitovou obchodní dohodu

Ekonomika

V případě Bidenova vítězství bude totiž pro Británii až příliš riskantní odejít z EU bez dohody. Podle Rogerse by v takovém případě britský ministerský předseda upřednostnil jakousi osekanou formu dohody o volném obchodu.

Foto: Profimedia.cz

Ivan Rogers, bývalý velvyslanec Spojeného království v EU

Rogers byl vyslancem Spojeného království v Bruselu v letech 2013 až 2017. Rezignoval až za vládnutí premiérky Theresy Mayové, protože nesouhlasil s její brexitovou strategií. I po svém odchodu z belgické metropole je ale stále v úzkém kontaktu s unijními představiteli.

Prezidentské volby v USA se konají na začátku listopadu, miliony lidí ale už využily možnost hlasovat s předstihem.

Varování diplomatů 

Řada bývalých britských diplomatů v neděli varovala vládu, že případný Bidenův kabinet by nemusel být k Británii úplně vstřícný.

Z představy Trumpova znovuzvolení je mi na zvracení, řekla Clintonová

Amerika

„Nemyslím si, že je Biden nebo jeho tým protibritský, ale také si nemyslím, že by byli Johnsonem nějak ohromeni,“ vysvětlil Rogers, který připomněl, že britský premiér podporoval velmi brzo v kampani Trumpa, což se demokratům příliš nezamlouvá.

Evropská unie vyzvala Londýn k ústupkům ohledně brexitu

Evropa

„Myslí si (demokraté), že jeho brexitářské myšlení, které je podobné trumpismu, pošramotilo jednotu Západu. Silně pochybuji, že k němu (Johnsonovi) budou vlídní a přátelští. Bidenova vláda určitě nebude posuzovat evropskou integraci jako negativní,“ uzavřel Rogers.

Reklama

Související články

Sturgeonová chce Skotsko v Evropské unii

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová chce Skotsko zařadit zpět do evropských struktur v případě, že se ji podaří rozbít Spojené království. Uvedla to ve...

Výběr článků

Načítám