Hlavní obsah

Americký rapper West zahájil prezidentskou kampaň. Začal pláčem

Právo, Novinky, jem, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký rapper Kanye West v neděli zahájil prezidentskou kampaň emotivním vystoupením v Severní Karolíně. Pozornost vzbudily především jeho řeči o interrupcích, při nichž se rozplakal. Černošský showman líčil, jak měla jeho slavnější partnerka Kim Kardashianová nakročeno k potratu, do věci se ale vložil Bůh a interrupci Westovi rozmluvil. I narodila se dcera North.

Kanye West se při zahájení kampaně rozbrečel, věnoval se hlavně potratům a otroctvíVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Kim už měla (v roce 2013) v ruce prášky,“ vzlykal West a vzpomínal, jak mu pak náhle Hospodin vnukl myšlenku, že bude lepší si dítě nechat a pokusit se jej vychovat.

„Se*u na to, jestli tu volbu vyhraju,“ objasnil West hned zpočátku svého vystoupení, které absolvoval v neprůstřelné vestě a s vyholeným letopočtem 2020 na temeni. Přidal také první volební slib. Milion dolarů „nebo tak něco” do každé rodiny, která přivede na svět miminko.

Řešení se Sorosem a Zuckerbergem

West se sice většinu svého vystoupení před zhruba stovkou lidí věnoval problematice potratů a podpoře svobodných matek, zabrousil ale i na jiná témata. Například na konspiračními teoretiky oblíbeného byznysmena a politického influencera George Sorose. West by s ním prý rád promluvil na téma výstavby domů. Se zakladatelem Facebooku Markem Zuckerbergem by zase hodil řeč o rychlejším a stabilnějším internetu v Africe.

Nechybělo ani obligátní téma rasismu. West pobouřil tvrzením, že jedna z nejslavnějších amerických černošských aktivistek a abolicionistek (v 19. stol. bojovala za abolici, tedy zrušení otroctví - pozn. red.) Harriet Tubmanová neosvobodila otroky, ale pouze je nechala pracovat pro jiné bílé pány.

Jen promyšlená reklama?

Rapper Kanye West oznámil svou kandidaturu v podzimní prezidentské volbě teprve před dvěma týdny. A také to svědčí o tom, že to s ní patrně nemyslí úplně vážně.

Někteří blízcí z umělcova okolí v médiích tvrdí, že West deset dní po oznámení kandidatury myšlenku vzdal, jiní za rozhodnutím vidí jeho bipolární poruchu. Další pak vše považují za reklamu na nové album.

Proti současnému šéfovi Bílého domu Donaldu Trumpovi a jeho demokratickému rivalovi Joeu Bidenovi bude mít West mizivou šanci. Pokud však bude souboj mezi Trumpem a Bidenem těsný, může nicméně i Westova účast výsledek ovlivnit. Nedávnou podporu Trumpovi vzal rapper zpátky a nyní kandiduje jako nezávislý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám