Hlavní obsah

Ukázali jsme, že ANO jde porazit, radují se ve STAN

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí STAN ve své centrále na pražské Malé Straně oslavuje. Starostové vyhráli v Libereckém a Středočeském kraji a společně s ODS zvítězili i v Královehradeckém kraji. Šéf hnutí Vít Rakušan se po sečtení výsledků radoval, že všem ukázali, že se dá hnutí ANO Andreje Babiše porazit.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva Vít Rakušan, Petra Pecková a Martin Půta na tiskové konferenci hnutí STAN k výsledkům krajských a senátních voleb

Článek

„Stali jsme se trochu nečekaně hlavním vyzývatelem hnutí ANO a ukázali jsme, že se dá vyhrát,“ řekl Rakušan.

Podle něj koalice s ODS, Piráty nebo KDU-ČSL potvrdily, že je dobré spolupracovat a strany by se o ně měly pokusit i před volbami do Sněmovny, které budou příští rok na podzim.

Rakušan uvedl, že se jim podařilo zdvojnásobit počet krajských mandátů. V senátních volbách považuje výsledek kandidátů za „enormní úspěch“, protože všichni čtyři obhajující senátoři se dostali do druhého kola.

„A k tomu máme dalších sedm vlastních kandidátů ve druhém kole a další kandidáty, které jsme podporovali,“ poznamenal Rakušan.

Piráti druzí na pásce. Pokořili jsme další metu, hlásí Bartoš

Volby

ANO ve volbách zvítězilo, když obvládlo 10 krajů, podel Rakušana však jde o vítězství „jen optické”. „Protože demokratická opozice posílila. Jejich vítězství v mnoha krajích nebylo nijak závratné. Ukázalo se, že většina občanů prostě hnutí ANO nevěří,“ řekl Rakušan. Pozitivní podle něj je, že KSČM a SPD příliš neuspěly.

Krajský organizacím nebude říkat, s kým mají jednat, ale bude rád, když nebudou dělat koalice s ANO.

S hnutím Andreje Babiše nepočítá jednička STAN  a kandidátka na hejtmanku ve Středočeském kraji Petra Pecková. „Doufám, že budeme všichni respektovat výsledky voleb. Už před nimi jsme říkali, že budeme spolupracovat s ODS, Piráty a TOP 09,“ uvedla Pecková.

Právu řekla, že nevidí důvod, proč odcházející hejtmanku ANO Jaroslavu Pokornou Jermanovou vůbec zvát k jednacímu stolu.

Hamáček: Výsledek voleb odpovídá postavení ČSSD na politické scéně

Volby

To hejtman libereckého kraje Martin Půta se zastupiteli ANO jednat chce, ale koalici s nimi už dělat nechce. „Budeme se snažit udělat koalici s Piráty a ODS,“ řekl Právu Půta. Po minulých volbách s ANO vládu Půta vytvořil.

„Situace dnes je jiná než v roce 2016. Tehdy ANO vládlo s ČSSD a KDU-ČSL, teď řídí ANO se zjevnou podporou komunistů a já tuto věc nechci legitimizovat,“ dodal Půta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám