Hlavní obsah

Zlínskému kraji by měla vládnout koalice ANO, Piráti, ODS, ČSSD, Čunek je mimo hru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Ve Zlínském kraji vznikne koalice ANO, Pirátů, ODS a ČSSD. Lidovci v čele s Jiřím Čunkem, kteří se snažili přesvědčit ke spolupráci ODS, Piráty a STAN, tak neuspěli. Novou koalici lídr ANO Radim Holiš představil ve středu večer, kdy bylo podepsáno memorandum. Z veřejné evidence kontaktů a schůzek České pirátské strany vyplývá, že ANO Pirátům oproti minulým dnům nabídlo o jeden post radního navíc. Koalice bude mít 24 členů ve 45členném zastupuitelstvu.

Článek

ANO bude mít v radě tři členy, včetně hejtmana, Piráti také tři. Další dva radní bude mít ODS a jednoho sociální demokraté.

„ANO potvrdilo svoji nabídku pro obsazení tří radních v koalici (ANO, ODS, Piráti, ČSSD), čímž splnilo nabídku, kterou požadovali Piráti. Dále nabídlo každé z koaličních stran pozice vedoucích výborů rovnoměrně rozložené. Tato nabídka se nám zdála dobrá, neboť tím získáváme tři radní a při spolupráci s ODS, která má dva radní, získáváme i většinu v radě, čímž můžeme maximálně prosazovat svůj program,“ vysvětlila za Piráty ve veřejné evidenci kontaktů a schůzek Zuzana Fišerová.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Jednička kandidátky České pirátské strany Hana Ančincová probírá s kolegy strategii při povolebním vyjednávání.

Jednička kandidátky Pirátů Hana Ančincová zároveň odolala svodům STAN, kteří by ji prosazovali za hejtmanku v případě vytvoření dvojbloku s nimi v koalici s KDU-ČSL a ODS. Lídr STAN ve Zlínském kraji Petr Gazdík, který je také místopředsedou hnutí, za to Piráty kritizuje.

Naštvaný Gazdík chce odložit hlasování o spolupráci s Piráty

Krajské volby

Výběr článků

Načítám