Hlavní obsah

Čunka střídá v hejtmanském křesle Holiš z ANO

Právo, ČTK, alf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Novým hejtmanem Zlínského kraje se v úterý na ustavujícím zasedání krajského zastupitelstva stal dosavadní starosta Rožnova pod Radhoštěm a lídr vítězného hnutí ANO Radim Holiš. První jeho náměstkyní je jednička kandidátky Pirátů Hana Ančincová. Dosavadní lidovecký hejtman Jiří Čunek míří do opozice.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Radim Holiš (ANO).

Článek

Zlínský kraj v následujících čtyřech letech povede koalice ANO, Pirátů, ODS a ČSSD. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu má 24 hlasů. V opozici jsou lidovci, STAN, SPD a koalice Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých.

Zastupitelé v úterý v hlasování také rozhodli, že druhým náměstkem starajícím se o dopravu bude Radek Doležel (ANO), třetím náměstkem zodpovídajícím za strategický rozvoj, územní plánování a cestovní ruch Lubomír Traub (ODS).

Křeslo čtvrté náměstkyně odpovědné za zdravotnictví obsadila Olga Sehnalová (ČSSD). Pátým náměstkem David Vychytil (ANO), na starosti má finance, majetek a rozvoj podnikání. Radním pro digitalizaci, sport a mládež se stal Jiří Jaroš (Piráti), radní pro školství a kulturu Zuzana Fišerová (Piráti) a radním pro investice a dotace Zbyněk Fojtíček (ODS).

„První věc, kterou společně s radou a zastupiteli uděláme, podpoříme a postavíme se vedle vlády a jasně vydefinujeme, co je třeba boji s koronavirem udělat. Za nikoho se nebudeme schovávat. Peněz je dost,“ uvedl nový hejtman Holiš.

Zastupitelům také sdělil, že se hodlá vzdát postu starosty Rožnova, a to v řádech měsíců.

Vize nové nemocnice zlomila Čunkovi vaz, rýsuje se koalice bez lidovců

Domácí

Na postu prvního muže kraje vystřídal Holiš lidoveckého hejtmana Jiřího Čunka.

V minulých čtyřech letech tvořili koalici ve Zlínském kraji lidovci, ANO, STAN a ODS. Kvůli chystané výstavbě krajské nemocnice ve Zlíně však byla ke konci volebního období koalice rozštěpená.

Právě názor na nemocnici, jejíž vznik v květnu schválilo krajské zastupitelstvo, je stěžejním tématem, které ANO, Piráty, ODS a ČSSD ve Zlínském kraji spojuje. Za současných podmínek ji odmítají.

Reklama

Výběr článků

Načítám