Hlavní obsah

První den voleb: Hlasování narušilo úmrtí i podezření na kupčení s hlasy

Novinky, ČTK, ven, mhr, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve třinácti krajích po celé České republice se ve čtrnáct hodin otevřely volební místnosti. Lidé v nich v pátek a v sobotu vybírali nové vedení krajů a také třetinu senátorů. Část Prahy volila jen do Senátu. V sobotu se volby budou konat od 8 do 14 hodin.

Miloš Zeman odvolilVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

On-line reportáž byla ukončena.

22:00První den letošních krajských a senátních voleb ve 22:00 skončil. 

21:49 - Na silnou voličskou základnu lidovců sází při letošních krajských a senátních volbách předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Za volební úspěch by považoval zvýšení počtu dosavadních 62 krajských zastupitelů a získání mandátů ve všech krajích. Dosavadní ohlasy podle něj naznačují, že lidé k volbám chodí. Se svou rodinou přišel odevzdat hlas v pátek večer v Rokytnici na Přerovsku.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka hlasoval ve volební místnosti v Rokytnici na Přerovsku.

21:42 - Do pátečních 20:30 přišlo odevzdat svůj hlas v krajských a senátních volbách mezi 20 až 30 procenty voličů. Účast je tak zatím zhruba podobná jako před čtyřmi lety. Výrazně se ale liší v jednotlivých volebních okrscích, zjistila dnes ČTK od členů volebních komisí. O něco větší zájem je o krajské volby. V roce 2016 byla celková volební účast ve volbách do krajských zastupitelstev 34,6 procenta

20:27 - Ve volební místnosti v Lounech se zhroutil starší muž, informovali záchranáři. Na místě mu první pomoc poskytli laici a následně zdravotníci, zachránit se ho nepodařilo.

„Muž byl postižen náhlou zástavou oběhu. Na místě začala laická resuscitace, kterou převzala lékařská posádka. Přes veškeré úsilí, které trvalo dlouhou dobu, byla resuscitace neúspěšná,” uvedl mluvčí krajské záchranky Prokop Voleník. Na místě byla přítomna také policie.

Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna dříve v ČT mluvil o úmrtí člena volební komise. Město Louny ale na svém facebookovém profilu informovalo o „úmrtí voliče” a o tom, že na nezbytně nutnou dobu byly uzavřeny volební okrsky č. 1 a č. 8 na základní škole Přemyslovců. Hlasování bylo obnoveno krátce po 20:00.

19:28 - Náměstek ministra vnitra Per Mlsna řekl České televizi, že zatím během voleb byly zaznamenány jen dva závažnější incidenty. Jednak podezření zapisovatelky jedné komise v Moravskoslezském kraji, která upozornila městskou policii, že jsou do volební místnosti dováženi voliči organizovaným způsobem a také úmrtí člena volební komise.

Novinkám Mlsna řekl, že k úmrtí došlo v okrese Louny. Podezření na kupčení s hlasy se prý týkalo svážení bezdomovců, kteří měli údajně hlasovat za úplatu. Blíže lokalitu nespecifikoval, policie uvedla, že šlo o Karvinsko.

Na Karvinsku prošetřují kupčení s hlasy

Krajské volby

19:06 - V Mostech u Jablunkova kromě krajských voleb hlasují obyvatelé i místním referendu. V něm rozhodnou o tom, zda by se název obce měl zkrátit. Lidé tak odpovídají na otázku: Souhlasíte s tím, aby zastupitelstvo nebo rada obce Mosty u Jablunkova schválila změnu názvu obce z názvu Mosty u Jablunkova na název Mosty?

Aby bylo referendum platné, musí se ho zúčastnit alespoň 35 procent voličů. Těch je v obci přes tři tisíce. Rozhodnutí v referendu bude závazné, bude-li pro něj hlasovat nadpoloviční počet hlasujících voličů.

18:13 - Premiér Andrej Babiš (ANO) volil také v pátek. Hlas odevzdal v Průhonicích v okrese Praha-západ po návratu ze summitu lídrů zemí Evropské unie v Bruselu.

Andrej Babiš odvolilVideo: ČTK

17:45 - V Brně odvolil i šéf ODS Petr Fiala. Řekl, že jeho strana se chce se znovu podílet na vedení krajů. Jihomoravský kraj, kde žije, podle něj pod vedením hejtmana z ANO nevyužívá plně svůj potenciál.

Předseda ODS Petr Fiala odvolilVideo: Vladimír Klepáč, Právo

17:38 - V Českých Budějovicích odvolil šéf KSČM Vojtěch Filip. „Za úspěch budu považovat udržení počtu mandátů v krajských zastupitelstvech,” řekl. Požádal lidi, aby šli k volbám.

Předseda KSČM Vojtěch Filip u volebVideo: Pavel Orholz, Právo

17:34 - Stále není jasné, kdy a kde bude volit premiér Andrej Babiš. Ten je nyní na cestě z Bruselu do ČR. Babiš jako obyvatel Středočeského kraje volí do krajského zastupitelstva.

16:59 - Členové volebních komisí několika okrsků na ZŠ Rašínova v centru Brna se asi hodinu a půl po otevření volebních místností shodili na tom, že účast je zatím buď srovnatelná s ostatními volbami, případně je o trochu vyšší. „Hodně lidí sem přichází hned po druhé hodině, spojí to buď s vyzvedáváním dětí ze školy nebo to mají po cestě z práce,“ řekla Právu předsedkyně jedné z komisí.

Strach z nákazy koronavirem komisaři neměli. Pro většinu z nich to nebyla první účast v komisi, vedle ostřílených členů tak sedělo jen několik nováčků. „Jsem v komisi už po páté a strach z toho, že bych se nakazila zrovna u voleb, nemám. Všichni máme roušky, lidé si při příchodu dezinfikují ruce, neměli jsme tu zatím žádné problémy,“ popsala předsedkyně.

16:54 - Hlasovat v krajských a senátních volbách přišla v prvních hodinách podle volebních komisařů asi desetina voličů, podobně jako při předchozích volbách

15:55 - V Kolíně hlasoval předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Předseda STAN Vít Rakušan

15:47 - V Praze v senátních volbách hlasovala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová hlasovala v Praze v senátních volbách.

15:39 - V Praze 5  odvolil v senátních volbách prezident Miloš Zeman.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman odevzdal svůj hlasovací lístek ve volbách do Senátu v obvodu Praha 5.

„Každé volby, které jsou demokratické, jsou důležité,” uvedl prezident po odchodu z volební místnosti.

Příjezd Mioše Zemana do volební místnostiVideo: ČTK

15:28 - Předseda vládní ČSSD Jan Hamáček doufá v co největší účast. Snažil se přesvědčit voliče, že jsou volby z hlediska bezpečnosti zajištěné, řekl po odevzdání hlasu v Mladé Boleslavi.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček volil v Mladé Boleslavi. Před komisí, stejně jako každý, musel kvůli identifikaci sundat na chvíli roušku.

14:30 - Obsadit volební komise  v Olomouci nebyl přes pandemii koronaviru problém. „To víte, že někde v koutku ten strach z nákazy je, ale příliš si ho nepřipouštím. Myslím, že když jdu nakupovat do supermarketu, je to riziko větší,“ svěřila se Právu členka jedné z volebních komisí na okraji města.

O krajské volby v Olomouckém kraji projevili letos politici či nezávislé osobnosti menší zájem než před čtyřmi lety. Tehdy se o hlasy kandidátů ucházelo v regionu 21 politických stran, hnutí a koalic, nyní je kandidátek o pět méně.

„Myslím, že jich je i tak až moc. Stejně všichni jen slibují. Já volím již léta jednu stranu a dal jsem jí hlas i nyní, i když jsem už váhal, jestli k volbám tentokrát vůbec půjdu,“ řekl Právu po odchodu z jedné volební místnosti starší muž, který se představil jako Pavel.

14:27 - O volbu z domova z důvodu izolace nebo karantény dané koronavirem v metropoli požádalo 151 lidí. Uvedl to mluvčí Prahy Vít Hofman. Šest mobilních volebních komisí dnes se schránkami vyrazilo k voličům v 8:00, budou jezdit i v sobotu.

14:23 - Mezi dnešní voliče bude patřit prezident Miloš Zeman, který díky pražskému bydlišti bude hlasovat pouze v senátních volbách podobně jako předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Předsedové sněmovních stran s mimopražským bydlištěm budou dnes moci hlasovat většinou jen v krajských volbách. Výjimkou je předseda ODS Petr Fiala, který bude volit v obou typech voleb.

14:00 - Začaly krajské volby a první kolo voleb do třetiny Senátu. V pátek mohou lidé hlasovat do 22 hodin, v sobotu budou volební místnosti otevřeny od 8 do 14 hodin.

Jde v pořadí už o šesté volby do krajských zastupitelstev. Letos kandiduje celkem 9728 lidí, z toho 7048 mužů (72,5 %) a 2680 žen (27,5 %). Ucházet se budou o celkem 675 křesel krajských zastupitelů.

Průměrný věk kandidátů je 48 let. Nejstaršímu je 91 let a je také nejstarším v dosavadní historii krajských voleb. Bez politické příslušnosti je 37 % kandidátů. O přízeň voličů se uchází dohromady 85 subjektů na celkem 215 kandidátních listinách.

O hlasy voličů se uchází řada osmdesátníků i jednadevadesátiletý sklář

Krajské volby

Volby probíhají za zpřísněných hygienických podmínek, do volebních místností mohou lidé vstoupit pouze s ochranou nosu a úst. Volební komisi svou totožnost potvrdí krátkým sejmutím roušky.

Volit v karanténě? Ještě lze

Část voličů už své hlasy odevzdala ve středu. Šlo o lidi, kteří jsou v nařízené domácí karanténě nebo izolaci. Hlasování probíhalo z aut do speciálních přenosných uren, které až k okýnku vozů přinesl zástupce volební komise v ochranném obleku.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Krajské volby 2020

Možnosti volit z auta využilo 3672 lidí. Nejvíce jich hlasovalo ve Středočeském kraji, kde se zúčastnilo 668 voličů, uvedlo ministerstvo vnitra. Volební místa pro hlasování z auta byla dimenzována až na 16 000 voličů, kteří jsou aktuálně v ČR v karanténě. Volit mohli na 78 místech.

Poslední možností pro lidi v karanténě, jak se voleb účastnit, je, aby volební komise dorazila přímo k nim domů. Požádat o to museli do čtvrteční dvacáté hodiny.

Nouzový stav až po volbách? Vládní hra, říká právník, který na jaře odstřelil ministerská opatření

Domácí

Hlasování do přenosných uren pro voliče s nemocí covid-19 v karanténě mohou krajské úřady v sobotu prodloužit v případě zvýšeného zájmu až do 17:00. To by mohlo prodloužit i zpracování a zveřejnění výsledků voleb, uvedla  místopředsedkyně Českého statistického úřadu (ČSÚ) Eva Krumpová.

Krajské úřady mají podle zákona povinnost informovat o prodloužení doby na hlasování na svých webech, zatím tak ale podle zjištění ČTK žádný neučinil.

Standardní okrskové volební komise začnou se sčítáním hlasů hned po uzavření volebních místností v sobotu ve 14:00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám