Hlavní obsah

Začalo druhé kolo senátních voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve 26 senátních volebních obvodech začali lidé v pátek a v sobotu vybírat ve druhém kole voleb senátory. Většinu v horní komoře udrží i po volbách opozice a volby mimo jiné ukážou, jak velká bude a zda bude mít nejsilnější klub ODS, či Starostové. Značný vliv na výsledky bude mít i volební účast, která bývá ve druhém kole tradičně nižší.

Článek

Finálové duely také ukážou, zda si sociální demokraté alespoň udrží vlastní senátorský klub, k němuž je třeba nejméně pěti členů. Sociální demokracie obhajovala deset mandátů ze 13. Mezi finalisty jsou ale jen tři kandidáti navržení ČSSD.

V opačné pozici jsou Starostové a ODS. Bez ohledu na výsledek voleb budou mít shodně nejméně 16 senátorů i díky tomu, že na Děčínsku dosáhl už v prvním kole na znovuzvolení Zbyněk Linhart (za STAN). Obhajují tak po třech mandátech a mají po deseti finalistech. V klubu Starostů jsou i oba senátoři za TOP 09, která má ve finále tři nominované.

Výsledky senátních voleb přehledně: Kdo jde do druhého kola

Volby do Senátu

Třetí nejsilnější frakcí v Senátu pravděpodobně zůstane klub KDU-ČSL. Má šanci získat sedm senátorů a obhajuje šest míst z 15. ANO by k pěti senátorům, kteří mu zůstanou, mohlo přidat dalších osm, dva mandáty obhajuje. Početně nejmenší Klub pro liberální demokracii - Senátor 21 má ve finále dva ze svých šesti členů, kteří mandát obhajují. Posílit by jej mohli v případě zvolení dva kandidáti Pirátů.

Jako první měli možnost finálové souboje ve 26 obvodech rozhodnout voliči s koronavirem v nařízené karanténě, kteří ve středu hlasovali z auta na drive-in stanovištích. Bylo jich 513. Pro voliče bez karantény ovšem volby začnou až dnes dvě hodiny po poledni. Lístky dostanou ve volebních místnostech. Hlasovat může zhruba 2,8 milionu lidí. K prvnímu kolu přišlo 37 procent z nich, v druhém kole bývá účast nižší. Výsledky hlasování bude v sobotu po uzavření volebních místností zveřejňovat Český statistický úřad na volebním webu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám