Hlavní obsah

Předsedové ODS, KDU-ČSL a TOP 09 podepsali koaliční smlouvu

Aktualizováno

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda ODS Petr Fiala a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka v neděli podepsali koaliční dohodu jimi tvořené volební koalice Spolu. Do říjnových sněmovních voleb chtějí jít s kampaní pod heslem Dáme Česko dohromady. Fiala při podpisu smlouvy mezi prioritami koalice uvedl hlavně vzdělání, prozápadní směřování nebo zastavení zadlužování země.

Předsedové Spolu podepsali smlouvuVideo: ČTK

 
Článek

Podle dnes zveřejněných výsledků průzkumu veřejného mínění od agentury Kantar by koalice Spolu skončila třetí se ziskem 19 procent hlasů.

"Vrátíme do zahraniční politiky sílu hodnot, podporu demokracie a lidských práv," uvedl jako jeden z principů. Do konce nadcházejícího volebního období, tedy do roku 2025, plánuje koalice Spolu zvýšit výdaje na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu. "Česko musí být postavené na vzdělání," řekl také.

Volby by vyhráli Piráti se STAN

Parlamentní volby

"Zastavíme zadlužování země a rozpočtovou odpovědnost zakotvíme v ústavě," popsal další z cílů. O 13 procent chce snížit počet státních úředníků. Volební program chce Spolu schválit nejpozději do 18. dubna.

"My tři strany spolu máme úžasnou bázi několika stovek starostů a starostek, kteří prokazují, že umí v místech, kde žijete, zvyšovat kvalitu obecních služeb a život a obecně," řekla Pekarová Adamová.

Opoziční blok SPOLU přišel s vlastní tabulkou pro rozvolnění

Domácí

"Víme, že se nebudeme učit vládnout v budoucí vládě metodou pokusů a omylů," řekl Jurečka. Síly dohromady dávají tyto strany proto, aby mohly ve volbách uspět tak, aby nepokračovala vláda opřená o podporu komunistů nebo SPD, uvedl.

ODS, KDU-ČSL a TOP 09 se na společné koalici dohodly loni, nyní spolu spolupracují ve Sněmovně. Smyslem vzniku koalice Spolu byla snaha zabránit propadnutí hlasů středopravých voličů a spojit politické síly napravo od středu, aby se mezi sebou neštěpily.

Reklama

Výběr článků

Načítám