Hlavní obsah

Paradox voleb: Vítěz nemá nejvíc křesel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvíce mandátů ve volbách do Poslanecké sněmovny získalo hnutí ANO, a to přesto, že podle počtu odevzdaných hlasů skončilo až na druhém místě. Je to způsobeno systémem přepočtu hlasů na mandáty.

Článek

Koalice SPOLU získala podle výsledků těsně před sečtením všech hlasů 27,77 procenta, což jí stačí na 71 mandátů. Těsně druhé ANO ale bude mít i s nižším volebním výsledkem 27,15 procenta o jeden mandát více, celkem 72 křesel.

Je to způsobeno tím, jak se volilo v jednotlivých krajích při novém způsobu přepočtu mandátů. Ten schválil parlament poté, co starou metodu zrušil letos v únoru Ústavní soud. Vadilo mu, že výrazně zvýhodňoval silné strany na úkor slabých.

O vítězství SPOLU rozhodla vysoká účast

Parlamentní volby

Nepoměrnost zůstává

Přestože nový systém měl do přepočtu přinést větší poměrnost, jisté zvýhodnění velkých stran v něm i nadále zůstalo. Podle nového systému se první součet hlasů, neboli první skrutinium, snaží rozdělit co nejvíce mandátů už na úrovni krajů. Každý ze 14 krajů má svůj určený počet křesel podle počtu odevzdaných hlasů.

V krajích, kde přišlo volit méně lidí, pak nejsou výsledky tak poměrné a rovnoměrné jako v krajích, kde se křesel rozděluje víc.

Méně poměrný bude výsledek také v krajích s méně poslanci (hlavně Karlovarský) než v krajích s nejvíce poslanci (Středočeský, Praha).

Volby vyhrálo SPOLU, ANO druhé. KSČM a ČSSD mimo Sněmovnu

Parlamentní volby

V druhém skrutiniu se pak rozdělují nepřidělená křesla na základě zbytkových nevyužitých hlasů. Každá strana ale křesel ve druhém skrutiniu už dostane přibližně stejně.

Sedm stran

Do Poslanecké sněmovny pronikla čtyři uskupení a celkem sedm stran. Za koalicí SPOLU a hnutím ANO ještě koalice PirSTAN a hnutí SPD.

První pokus o sestavení vlády slíbil prezdent Miloš Zeman šéfovi ANO Andreji Babišovi. Koalice SPOLU a PirSTAN však chtějí jednat o vlastní vládě, dohromady mají 108 mandátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám