Hlavní obsah

Opozice? Z politiky bych odešel, hlásal před volbami Babiš. Teď couvá

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a Pirátů a Starostů získaly ve volbách sněmovní většinu, konkrétně 108 hlasů a již avizovaly, že budou jednat o vládě výlučně mezi sebou. Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše skončilo druhé a sestavit vládu téměř nemá s kým, tudíž se může stát, že skončí v opozici. Pokud by se tak stalo, Babiš by podle svých dřívějších slov z politiky odešel. Po volbách ovšem začal svá slova popírat.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Premiér a lídr hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

„Šel jsem do politiky jako manažer, takže neumím tolik mluvit. Kdybychom měli skončit v opozici, z politiky bych odešel,” prohlásil současný premiér a lídr hnutí ANO Andrej Babiš v rozhovoru na Frekvenci 1 odvysílaném v pondělí 4. října. Tedy pár dní před volbami do Poslanecké sněmovny.

Volby vyhrálo SPOLU, ANO druhé. KSČM a ČSSD mimo Sněmovnu

Parlamentní volby

O pár dní později, v sobotu večer, kdy již byly známy výsledky voleb, v nichž jeho hnutí skončilo na druhé příčce, svá slova popřel.

„Neřekl jsem, že nebudu v politice, ale v opozici. Pokud mě prezident pověří, budu jednat, další otázky si nechte až potom,” řekl Babiš na povolební tiskové konferenci ve štábu ANO.

S prezidentem Milošem Zemanem se Babiš jako první z lídrů stran měl sejít v neděli. Zda řešili otázku povolebního vyjednávání o vládě, není jasné. Babiš z Lán odjel, ke schůzce se nevyjádřil a prezident byl chvíli poté převezen do nemocnice.

Zeman ovšem ještě před volbami avizoval, že pověření k jednání o vládě od něj obdrží předseda vítězné strany, což je ANO. Předvolební koalice totiž prezident neuznává.

Babiš cítí podporu ze strany prezidenta a velmi pravděpodobně bude právě on tím, kdo dostane minimálně jednu šanci sestavit vládu. Možností ovšem mnoho nemá.

Do Sněmovny se dostalo sedm stran. Konkrétně v rámci koalice SPOLU to jsou ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, dále spolupracující Piráti a Starostové a nezávislí. Zbylými dvěma subjekty jsou Babišovo hnutí ANO a SPD Tomia Okamury.

Jaké má Babiš možnosti, když dostane pověření od Zemana

Parlamentní volby

Obě koalice, které mají ve Sněmovně většinu křesel, konkrétně 108, ještě v sobotu večer podepsaly memorandum, že o vládě budou vyjednávat pouze spolu. Babišovi by tak mohlo stát, že skutečně v opozici po neúspěšných pokusech na sestavení vlády skončí.

Reklama

Související témata:

Související články

Babiš se nevzdává. Osloví koalici SPOLU

Předseda hnutí ANO a současný premiér Andrej Babiš považuje volební výsledek za skvělý, nepočítal ale s tím, že ANO prohraje. Pokud jej prezident Miloš Zeman...

Výběr článků

Načítám