Hlavní obsah

Žádní ilegální migranti, průměrný důchod 20 tisíc. Babiš zahájil kampaň

• Aktualizováno

Hnutí ANO ve čtvrtek rozjelo kampaň do sněmovních voleb. Akce se pořádala v Ústeckém kraji, kde vede kandidátku premiér a lídr strany Andrej Babiš. S heslem „Budu se za vás rvát až do roztrhání těla“ premiér současně představil i programové priority. Tiskovou konferenci nabídly Novinky živě.

Záznam: Zahájení kampaně ANO v Ústí nad LabemVideo: Novinky

 
Článek

V úvodu představovaného programu se píše – s odkazem na nadcházející české předsednictví EU, které Česko převezme ve druhém pololetí 2022 –, o hájení národních zájmů. „Na rozdíl od TOP 09 a Pirátostánu budeme dál nekompromisně hájit naši pozici v otázce ilegální migrace,“ uvádí program ANO. V souvislosti s tím Babiš v projevu v Ústí nad Labem prohlásil: „Dokud budu premiérem, nikdy nepřijmeme ani jednoho ilegálního migranta.“

Projev Andreje Babiše při zahájení kampaněVideo: Novinky

Ostře se také vymezil proti koalici Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a Pirátů a STAN. „Je to poslední šance, jak zastavit obě antibabišovské koalice, které se již dohodly na společné vládě,“ řekl s odkazem na to, že lídři stran již avizovali, že chtějí vládu skládat po volbách společně.

„Nechtějí nás, protože jsme s nimi nikdy nedělali kšefty,“ prohlásil Babiš.

Ferjenčík: Hnutí ANO je tasemnice, ze státu chce vydojit co nejvíce

Domácí

Rozdávání na všechny strany

V projevu dále uvedl, že chce navýšit rodičovský příspěvek na 400 tisíc, průměrný důchod má následně vzrůst na 20 tisíc měsíčně. Seniorům podobně jako studentům zároveň deklaroval, že nemá v plánu rušit slevy na jízdné.

Dále Babiš poodhalil plány v oblasti průmyslu a energetiky, trvá na dostavbě nového jaderného bloku v Dukovanech, nechce přistoupit ani na ukončení výroby aut se spalovacími motory, které obnáší plán EU Fit pro 55.

Bartoš obvinil Havlíčka, že ANO nechalo sledovat Rakušana

Domácí

Havlíček: Živnostníky jsme během covidu zachránili 

U řečnického pultíku se poté vystřídali ostatní krajští lídři. Mezi nimi i první muž středočeské kandidátky a vicepremiér Karel Havlíček. „Muž, který za měsíc otevře D1. Nebude se líbit, že je to před volbami,“ glosoval pobaveně moderátor akce Radek Vondráček, který hnutí vede do voleb ve Zlínském kraji.

„Nekrachovaly firmy. Naopak počet živnostníků vzrostl,“ tvrdil následně Havlíček, když komentoval zvládnutí koronavirové krize ze strany vlády. Uvedl, že za účelem záchrany podnikatelů vynaložil stát 340 miliard korun.

Foťte se před Penamem, děvenky, odpálkovala starostka ministryně

Domácí

Královehradecká jednička a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová zase promluvila o krizi bydlení. „Musíme srazit ceny bytů a nájmů. Hlavním krokem, který pro to uděláme, je, že do výstavby pustíme stát,“ předestřela.

„Nejsme ekonofanatici, kteří si myslí, že se musí přestat jíst maso,“ uzavíral ministr zemědělství Richard Brabec, aby záhy doplnil, že si ANO přesto klimatickou změnu uvědomuje, a slíbil investice do životního prostředí.

Podobně jako předřečníci se však blíže nevěnoval zdrojům financování ani oblasti úspor.

Foto: Novinky

Zahájení kampaně ANO

Dálnice, žádné euro i státní zdravotnictví

V programu hnutí dále slibuje do konce roku 2025 uvést do provozu nových 294 kilometrů dálnic.

V oblasti financí trvá ANO na tom, že Česko nepřijme euro, a to navzdory závazku, který země při vstupu do EU dala.

Zlepšit chce i „kondici“ obyvatel, podle hnutí se musí za čtyři roky posunout v žebříčku EU obezity alespoň o pět příček. ANO se v programu vymezilo také proti privatizaci zdravotnictví.

Na rozdíl od ostatních stran, které kampaň již rozjely před několika týdny, si dávalo hnutí ANO na čas. Premiér Babiš však již před nějakou dobou vydal knížku „Sdílejte, než to zakážou“, se kterou objíždí republiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám