Hlavní obsah

Foťte se před Penamem, děvenky, odpálkovala starostka ministryně

Aktualizováno

Na nekompromisní odmítnutí narazila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) spolu s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO), když se chtěly přijet podívat do krkonošské vesnice Mladé Buky na projekt školy, který je financovaný z Evropské unie. Místní starostka Lucie Potůčková (STAN), která sama v podzimních volbách kandiduje, uvedla, že nechce podporovat jejich kampaň.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a ministryně financí Alena Schillerová (obě za ANO) po jednání vlády.

Článek

„Tak se ke mně chtějí přijet blejsknout KD z MMR (ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová – pozn. red.) a AS z MF (ministryně financí Alena Schillerová – pozn. red.). Prý že máme krásný projekt z IROP (Integrovaný regionální operační program). Nene, děvenky, sami jsme to jako obec postavili, sami jsme zařídili a děkovat budem pouze EU directissimo. Škola je přes léto zamčená a vetřelce do ní nepouštíme. Foťte se před Penamem,“ napsala Potůčková na Twitteru.

Pro Novinky následně Potůčková doplnila, že ji naštvalo, že si u ní chtěly ministryně z vládního hnutí ANO dělat kampaň.

„Volala mi sekretářka z ministerstva pro místní rozvoj, že jede paní ministryně Dostálová do regionu a chce se podívat, co jsme vybudovali, což bych ještě brala, je to zastupitelka Královéhradeckého kraje. Ale poté doplnila, že by to byla společná návštěva s ministryní Schillerovou. V ten moment jsem zacouvala a řekla si, že tohle PR nebudu podporovat,“ zdůvodnila.

Politici plní sítě fotkami svých dětí. Hrozí šikana, varuje psycholožka

Domácí

Jelikož sama kandiduje v podzimních volbách, diskutovala rozhodnutí také s místostarostou a ředitelem školy. Trvá však na tom, že by se stejně zachovala, i kdyby na sněmovní kandidátce nebyla.

Když jsem tam byla před rokem a paní starostka potřebovala pomoc s národními dotacemi, tak jsme tam byli vítaní.
Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj

Reakce ze strany odmítnutých ministryň nepřišla. „Myslím, že jsem pro ně malá ryba,” míní.

„Sekretářka byla milá a asertivní a řekla, ať si to rozmyslím, že zkusí zavolat znovu. Ale myslím, že už po tom tweetu nezavolají. Tuší, že by to nemělo efekt, ale jednání bylo korektní,“ doplnila krkonošská starostka.

Požár seníku ohrozil obyvatele bytovek v Koryčanech i obilné silo Agrofertu

Krimi

Narážka na pekárny Penam, které jsou součástí Agrofertu ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO), v tweetu byla podle ní spíše nadsázka.

„Ať už to bude Penam nebo Vodňanské kuře, loajální podpora ze strany premiéra je tam jasná. Byl to takový tweetovský žert,“ uzavřela Potůčková.

Dostálová: Jsou i další starostové

Ministryně Dostálová v reakci uvedla, že ji situace mrzí. „Je to velmi smutné. Když jsem tam byla před rokem a paní starostka potřebovala pomoc s národními dotacemi, tak jsme tam byli vítaní,“ řekla Novinkám.

A dále vysvětlovala, že jako garantka Integrovaného regionálního operačního programu pro nadcházející období chtěla zjistit, co je potřeba zlepšit.

„Považovala jsem za správné se starostů zeptat, jaké s tím mají zkušenosti, jestli je něco potřeba upravit, na jaké projekty by evropské peníze měly jít,“ doplnila.

„Pokud s tím má starostka takový problém, protože je před volbami, budu se o rozvoji obcí bavit s jinými starosty,“ uzavřela Dostálová.

Reklama

Výběr článků

Načítám