Hlavní obsah

ANO poprvé přeskočily obě koalice

– Praha
ČTK, jz

Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, předstihly by hnutí ANO obě koalice. Piráti a STAN by získali 27 procent, koalice Spolu tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09 by měla 21,5, ANO by se umístilo na třetím místě s 21 procenty. Do Sněmovny by se dostalo ještě hnutí SPD a také komunisté. Sociální demokracie se ziskem čtyři procenta by zůstala před branami Sněmovny. Vyplývá to průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi (ČT).

Článek

„Koalice Spolu se etabluje jako společná značka, protože v rámci našeho šetření byla častěji spontánně zmiňovaná než koalice Pirátů a Starostů,“ uvedl analytik Kantaru Ondřej Ryboň. Do koalice Spolu přináší více hlasů ODS, která posílila o dva až dva a půl procentního bodu. „Ale je to v rámci statistické chyby, takže to nemusí nic znamenat,“ podotkl Ryboň.

Pokles ANO potvrdil další průzkum

Parlamentní volby

Čtvrtá SPD by nyní měla 12 procent, komunisté by s pěti procenty byli na hraně proniknutí do Sněmovny. Sociální demokraté získali v průzkumu čtyři procenta, koalice Trikolóry, Svobodných a Soukromníků 3,5 procenta a hnutí Přísaha 2,5 procenta.

Pokud by strany kandidovaly samostatně, pak by vyhrálo ANO s 20 procenty, Piráti by měli 19 procent, ODS 11,5 procenta, Starostové a SPD shodně 11 procent, TOP 09 by získala 6,5 procenta, komunisté pět procent a mimo Sněmovnu by zůstali se ziskem 3,5 procenta lidovci, kteří jsou součástí koalice Spolu.

ANO dál padá

Parlamentní volby

Podle Ryboně se z dlouhodobého hlediska přesouvají voliči ANO především k SPD, komunistům a Přísaze.

Průzkum se uskutečnil od 12. do 30. dubna a zúčastnilo se ho více než 900 lidí.

Jak vycházejí volební průzkumy, proč se výsledky často liší a co říkají ty aktuální

Parlamentní volby

Reklama

Výběr článků

Načítám