Hlavní obsah

ANO dál padá

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vítězem voleb by se v dubnu podle šetření společnosti Median stala koalice Pirátů a STAN se ziskem 27,5 procenta. Hnutí ANO by mělo 21 procent a koalice Spolu 17 procent. SPD průzkum přisoudil podporu 11,5 procenta. Ve Sněmovně by zasedli i zástupci ČSSD se ziskem 6,5 procenta a komunisté, kteří by získali šest procent hlasů.

Článek

Z dalších uskupení model přisoudil tři procenta zeleným a shodného výsledku 2,5 procenta by dosáhlo hnutí Přísaha a koalice hnutí Trikolóra.

Z modelu plyne, že hnutí ANO z březnových 24,5 procenta dále kleslo. Zisky koalic Pirátů a STAN, respektive Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), se nemění.

ČSSD má naději

Mírné posílení zaznamenala SPD i ČSSD, která tak posílila své naděje na vstup do Sněmovny.

„Přísaha Roberta Šlachty se z hlediska preferencí zařadila na úroveň Trikolóry a Zelených, tyto strany se podle dubnového modelu pohybují okolo tří procent preferencí,“ uvedla agentura.

Volební účast by podle modelu dosáhla 67 procent oprávněných voličů.

Foto: Novinky

Volební model v dubnu 2021 podle agentury MEDIAN

Volební potenciál Pirátů a STAN je 34 procent. ANO by v případě, že by získalo hlasy všech voličů, kteří hnutí vážně zvažují volit a nevylučují účast ve volbách, získalo 27 procent hlasů. Potenciál koalice Spolu dosahuje 24 procent a SPD 16,5 procenta.

Sociální demokraté by mohli oslovit 11 a komunisté 9 procent voličů. Potenciál Zelených je 7,5 procenta, Přísaha a koalice Trikolóry shodně sedm procent.

Průzkum proběhl od 1. dubna do 4. května a zapojilo se do něj 1007 voličů.

Jak vycházejí volební průzkumy, proč se výsledky často liší a co říkají ty aktuální

Parlamentní volby

Reklama

Výběr článků

Načítám