Hlavní obsah

ANO by skončilo třetí, ČSSD mimo Sněmovnu až za Přísahou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volby do Sněmovny by v květnu vyhrála koalice Pirátů a STAN s 27 procenty hlasů. Následovala by koalice Spolu (tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09) s 20,7 procenta hlasů a za ní by skončilo vládní hnutí ANO s 19,4 procenta hlasů. Do dolní parlamentní komory by se ještě dostaly SPD se 13 procenty hlasů a KSČM s 6,2 procenta. ČSSD by skončila mimo Sněmovnu se ziskem 3,6 procenta.

Foto: Novinky

Volební model v květnu 2021 podle agentury Data Collect pro ČT.

Článek

Vyplynulo to z volebního modelu agentury Data Collect pro Českou televizi (ČT).

Pokud by strany kandidovaly ve volbách samostatně, podle modelu Data Collect by se do Sněmovny nyní dostalo sedm stran či hnutí, přičemž vítězem by bylo ANO s 18,2 procenta hlasů. Druzí by byli Piráti, které by volilo 17,3 procenta lidí, a třetí STAN 12,6 procenta. Čtvrtá SPD by získala 12,2 procenta hlasů a pátá ODS 11,9 procenta.

Vedle toho zisk lidovců a ČSSD by byl menší než pět procent, u lidovců 3,3 a u ČSSD 2,9 procenta.

V části modelu, která zohledňuje koalice, by ČSSD získala 3,6 procenta. O dvě desetiny procenta lepší výsledek by zaznamenala Přísaha Roberta Šlachty (3,8 procenta).

Rozdíly mezi jednotlivými modely, v nichž jsou nebo nejsou zohledněny koalice, jsou způsobeny rozhodováním voličů. Někteří voliči totiž nemusí být spokojeni s jednou či více stranami spojenými v jednom koaličním uskupení. Pro danou koalici by tak nehlasovali a svůj hlas by dali jiné straně, případně by se voleb neúčastnili. Z tohoto důvodu se zisky jednotlivých stran mohou v modelu, který nezohledňuje koalice, lišit.

Koalice Pirátů a STAN první, ČSSD mimo Sněmovnu

Parlamentní volby

Od předchozího březnového průzkumu Data Collect pro ČT podpora koalice Pirátů a STAN klesla o 1,5 procentního bodu a ANO o 2,7 bodu. Naopak hnutí Spolu si o 2,5 bodu polepšilo.

Nižší podporu než v březnu má ANO i v případě, že by všechny strany a hnutí kandidovaly jednotlivě. V tomto případě si hnutí pohoršilo o 2,6 bodu. O zhruba dva body menší podporu proti březnovému modelu má také STAN, vedle toho výsledky Pirátů se téměř nezměnily.

Současný průzkum provedl Data Collect v době od 3. do 7. května a do 17. do 21. května mezi zhruba tisícovkou respondentů.

Jak vycházejí volební průzkumy, proč se výsledky často liší a co říkají ty aktuální

Parlamentní volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám