Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO. Uspěla by i Přísaha, ČSSD znovu mimo

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík
Aktualizováno

Volby do Poslanecké Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO 27,3 procenty, které však krátce před volbami několik procent ztratilo. Na druhé příčce by se umístila koalice Spolu následovaná koalicí Pirátů a Starostů. Vládní ČSSD by se opět do dolní komory parlamentu nedostala.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

K volbám přišla v jejich první den nejčastěji pětina až třetina voličů.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Vyplývá to z průzkumu agentury STEM z konce září pro CNN Prima News.

Hnutí ANO oproti některým průzkumů z posledních měsíců mírně oslabilo. Na začátku září mělo 32,4 procenta. Nyní by i s výsledkem 27,3 procenta volby s náskokem vyhrálo. Druhá koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) by získala 21,4 procenta. Na třetí příčce by skončili Piráti ve spojení se Starosty, kterým průzkum přisoudil 17,4 procent.

Babiš: Vyhrajeme-li, kromě pirátů oslovíme všechny

Domácí

Do dolní komory parlamentu by se dostali také SPD (12,3 %), komunisté s 6,5 procenta, a těsně nad hranicí pěti procent by skončila i Přísaha Roberta Šlachty (5,7 %).

Naopak současná vládní ČSSD by se do Sněmovny se 4,4 procenta hlasů nedostala. Sociální demokracie se dlouhodobě potýká s propadem preferencí a velká část předvolebních průzkumů z posledních měsíců jí úspěch v podobě vstupu do Poslanecké sněmovny nepřisuzuje.

Jak vycházejí volební průzkumy, proč se výsledky často liší a co říkají ty aktuální

Parlamentní volby

Většinu by koalice nezískala

V případě přepočtení na mandáty by vítězné hnutí ANO získalo 64 křesel ve Sněmovně. Spolu by připadlo 48 křesel, koalici PirSTAN 39 mandátů, SPD by získala 26 mandátů, KSČM třináct a Přísaha 10.

Koalice by tak ani po spojení nezískaly potřebnou většinu sněmovních hlasů, tedy 101 hlasů.

Filip: O vstupu do vlády budeme jednat, jen pokud se umožní referendum o EU a NATO

Parlamentní volby

Bez koalic: Drtivé vítězství ANO, SPD druhá

Agentura zpracovala taktéž model, který nezohledňuje koalice, ale odhaduje možný volební výsledek, pokud by strany kandidovaly samostatně.

V tomto modelu by drtivě vyhrálo hnutí ANO, kterému bylo dalo svůj hlas 28,2 procenta voličů. Druhou nejsilnější partají ve Sněmovně by se pak stalo hnutí SPD Tomia Okamury s třinácti procenty.

Strany chtějí změnit sociální dávky

Domácí

S mizivým rozdílem tří desetin by se na třetím a čtvrtém místě umístili Piráti (10,6) a ODS (10,3). Do složení dolní komory parlamentu by pak promluvili také komunisté s výsledkem 6,8 procenta, hnutí STAN s šesti procenty, Přísaha s 5,9 procenta a těsně na pětiprocentní hranicí by se dostali také lidovci (5,1 procenta).

Naopak TOP 09, která usiluje o zvolení do Sněmovny v koalici Spolu, by skončila pod pětiprocentní hranicí, chyběly by jí dvě desetiny. Před branami by skončila stejně jako v modelu zohledňujícím koalice, ČSSD.

Průzkum se uskutečnil v době od 24. do 30. září. Zúčastnilo se ho 1247 respondentů starších 18 let.

Koho volit do Sněmovny? Volební programy stran a hlavní témata politických debat

Volby

Reklama

Související články

Strany chtějí změnit sociální dávky

Větší podpora částečných úvazků, reforma sociálních dávek, ale i úřadů práce či volno navíc, pokud státní svátek připadne na víkend. To vše slibují politické...

Výběr článků

Načítám