Hlavní obsah

Poslanecký klub znamená finanční i politické výhody

Marie Königová, Naďa Adamičková, Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Bez ohledu na předvolební koalice bude mít nová Sněmovna sedm poslaneckých frakcí. Nejmenší bude pirátský klub se čtyřmi členy. Vytvoření samostatného klubu v neděli potvrdil předseda Pirátů Ivan Bartoš. „To bylo i v koaliční smlouvě,“ řekl.

Foto: Petr Horník, Právo

Schůze Poslanecké sněmovny

Článek

Vytvoření poslanecké frakce přináší pro strany jak politické, tak finanční výhody. Předsedové klubů totiž mají přednostní právo vystoupení, což znamená, že mohou na plénu promluvit kdykoliv.

Stejně tak mohou dva kluby vetovat např. zařazení nového bodu na jednání dolní komory, program mimořádné schůze nebo zkracování různých zákonných lhůt.

K založení klubu přitom stačí tři členové.

Nejmenší Piráti budou chtít dvě ministerstva

Domácí

Původně sice zákon o jednacím řádu Sněmovny stanovil počet na deset, ale v roce 2006 kvůli Straně zelených, která získala jen šest křesel, poslanci zákon změnili.

Mandát, imunita, plat

Výhody však začínají platit až od ustavující schůze komory, která se musí sejít nejpozději 30 dní od voleb. Na ní poslanci, kteří od voleb sice již mají mandát, tedy imunitu, i základní plat ve výši 90 800 Kč, musí složit slib.

Až poté mohou začít hlasovat. Imunitu zvolením nově získal i premiér Andrej Babiš (ANO) stíhaný v kauze Čapí hnízdo. Sněmovna by o jeho vydání musela znovu hlasovat, pokud by o to žalobce požádal.

PŘEHLEDNĚ: Scénáře vyjednávání o nové vládě po Zemanově hospitalizaci

Parlamentní volby

Každá frakce od letošního roku dostává na svůj provoz zhruba o desetinu vyšší příspěvky ze sněmovního rozpočtu než v minulých letech. Pevná měsíční částka pro každou frakci vzrostla z 24 500 korun na 27 tisíc.

Základní měsíční částka na každého poslance činí 5845 korun místo loňských 5314. Za opoziční poslance je dotace o třetinu vyšší, tedy 7599 korun.

Z příspěvků si poslanecký klub hradí kromě nákladů na běžný provoz například odborná stanoviska a expertizy nebo pronájem prostor k jednání mimo Sněmovnu či zahraniční cesty svých členů. Frakce z příspěvku mohou hradit také pohoštění při pracovních jednáních. Šéfové klubů mají navíc k dispozici služební auto.

I po odchodu ze Sněmovny mají poslanci, kteří neobsadí žádnou ústavní funkci, nárok na ještě jednu výhodu: dostanou odchodné, jehož výše se odvíjí nejen od platu poslance, ale i od počtu let, které v dolní komoře strávil.

Analytici z Bruselu: Česko se vrací do evropského liberálního mainstreamu

Evropa

Za každý rok dostane jeden plat a k tomu dostane ještě jeden navrch, dohromady tedy pět platů. To je celkově 454 tisíc korun hrubého. Většina poslanců však má funkci, takže odchodné bude násobkem vyšší částky.

Reklama

Výběr článků

Načítám